IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Швейцария за първи път се въвежда минимално почасово заплащане

В кантона Ньошател ставката се предвижда да е 20 швейцарски франка (17,38 евро) на час с регламентирани изключения за земеделието

21:00 | 04.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Минимално почасово заплащане ще бъде въведено скоро в швейцарския кантон Ньошател, след като Федералният съд отхвърли на последна инстанция обжалване на местни работодатели и икономически организации срещу мярката, предаде Франс прес.

Това е и първият кантон в страната, в който се въвежда минимална заплата.

Въвеждането на минимално почасово заплащане беше решено на кантонален референдум през 2011 г., организиран въз основа на петиция, предава БТА.

Федералният съд отхвърли жалбата, като постанови, че минималната заплата отговаря на конституционния принцип за икономическа свобода и на федералните закони. Според институцията въвеждането й цели да се води борба с явлението на "работещите бедни", тоест хора, които работят при много ниско заплащане.

Жителите на Ньошател поискаха минималното заплащане да бъде 20 швейцарски франка (17,38 евро) на час. За сравнение, във Франция минималното почасово заплащане и 9,76 евро.

Швейцарската агенция СДА обаче уточнява, че са предвидени изключения в земеделието и лозарството.

При 20 швейцарски франка на час и работна седмица от 41 часа съответният годишен доход достига 41 759 швейцарски франка (36 303 евро) или 3 480 швейцарски франка на месец. С такава сума в Швейцария е много трудно да се живее без социални помощи.

Инициативи за въвеждане на минимално заплащане има и в кантоните Юра и Тичино, но процедурата още не е приключила.

Кантоните Женева, Во и Вале отхвърлиха подобни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Къде са Велев, Данев и Домуса да им обяснят, че правят огромна грешка.Никаква МРЗ на 'търтеите', да се договарят пряко с работодателя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
По местата, където се е пръкнал феномена "пазарна икономика"", остана само табелката на входа ... виж по нашите ширини, някои симптоми на същото явление, все още може да бъдат наблюдавани, при това едни от най-нежелателните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още