IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Няма да бързам с решенията по разследванията на Газпром и Google

Европейските власти все още разглеждат отстъпките, направени от Газпром, по делото за злоупотреби с влияние

15:36 | 09.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитръстовото разследване на ЕС срещу Газпром ще продължи въпреки направени отстъпки от руския доставчик на природен газ, чиято цел е да уредят разследването в злоупотреба с господстващо влияние на дружеството в Източна и Централна Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на антитръстовия еврокомисар от петък.

Европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер заяви още, че ще мине известно време, за да вземе решение по 5-годишното разследване на ЕС срещу Google, тъй като в момента разглежда отговора на интернет гиганта по обвиненията в ощетяване на конкурентите.

Засега всяка врата е отворена в случая с Газпром, или за достигане до решение с евентуални правни мерки за защита, или чрез преминаване през процес на обвързващи ангажименти“, заяви Вестагер за Ройтерс в интервю.

И двата случая се смятат за повратни.

Цените на природния газ на Газпром засягат само част от 28-те страни в блока, докато за много компании делът от над 90% на Google в пазара на интернет търсенето в Европа превръща въпроса от основно значение за икономиката и ежедневието.

Газпром представи отстъпки през миналия месец, след като Европейската комисия (ЕК) обвини държавната компания в налагането на до 40% по-високи цени на клиентите в Полша, Унгария и шест други страни и в блокиране на достъпа до пазара за конкуренти.

На въпрос дали офертата е била в правилна посока, Вестагер заяви, че не бърза да затваря разследването и претегля внимателно възможностите си.

Предложението на Газпром не предоставя отговор на опасенията на комисията, но ЕК очаква компанията да подобри пакета, заявиха двама запознати източници за Ройтерс.

Според Газпром обвиненията нямат икономически или правни основания.

Вестагер заяви, че няма да бърза с решение и по случая с Google въпреки продължителността на разследването, започнало още при предшественика ѝ Хоакин Алмуня.

Google е предоставил отговор на обвиненията и в момента сме в процес на анализирането му, но разбира се, най-важното нещо за нас е да гарантираме, че този процес е справедлив, че правото на защита е уважено“, казва тя.

Затова може да мине известно време, преди да успеем да прегледаме отговора“.

Отрицателно решение срещу компанията може да доведе до глоба за 6,6 млрд. долара, или 10% от печалбата за 2014 г., както и до ревизиране на практиките в интернет търсенето.

Google отхвърли обвиненията на ЕС, твърдейки, че разследващите не са прави по отношение на фактите, правото и икономиката. Компанията вече направи три неуспешни опита да уреди разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още