IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

180 млн. лева ще са инвестициите в Спешна помощ до 2020 г.

Ще бъдат финансирани всички спешни центрове в 28-те областни града

16:53 | 22.12.15 г.
180 млн. лева ще са инвестициите в Спешна помощ до 2020 г.

До 2020 година подкрепата за сектор „Здравеопазване” ще продължи чрез Оперативна програма "Региони в растеж", като поне 180 млн. лв. ще бъдат инвестирани целенасочено в Спешната помощ. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на нов линеен ускорител в специализираната онкоболница във Варна, предава агенция „Фокус”.

Ще бъдат финансирани всички спешни центрове в 28-те областни града чрез всички многопрофилни болници и 178 спешни центъра в малките населени места.

По думите на Павлова със средствата по оперативната програма от новия програмен период ще се осигури оборудване на спешни центрове и стационари, ще се купят 400 оборудвани линейки за транспортиране на пациенти до специализираните и многопрофилните болници. 

„Надявам се това решение за инвестиране на ресурса разумно и интегрирано да доведе до добра реформа в спешната помощ”, каза регионалният министър.

Тя подчерта, че се работи в посока софтуерът LIMA, който се използва за уведомяване за затворени пътища и инциденти, да бъде обвързан със системата на Спешна помощ, за да се осигури придвижване на линейките за време до 8 минути до пациента.

За седем години са усвоени 300 млн. лева в сектор „Здравеопазване” по програмата „Регионално развитие”, напомни Павлова.

Новият линеен ускорител в специализираната онкоболница във Варна ще работи от началото на 2016 г. Апаратурата е финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

По думите на Павлова благодарение на направените инвестиции Варна вече има потенциал да лекува хора не само от Североизточна България, но и от цялата страна. Според министъра Варна може да се превърне в притегателен център не само за морски, но и за здравен туризъм.

„Надявам се, че българите вече няма да пътуват за скъпо лечение в чужбина. Вече в цялата страна има много високотехнологично оборудване и то е с показатели и параметри, достатъчни за много качествено лечение”, допълни Павлова.

Тя отчете, че с направените инвестиции в апаратура в сферата на онкологията се е подобрило рязко качеството на здравните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още