IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: По 30 млн. евро седмично трябва да разплащаме по европроекти

Фотофинишът на стария програмен период е 31 декември, заяви вицепремиерът

10:23 | 12.08.15 г.
Т. Дончев: По 30 млн. евро седмично трябва да разплащаме по европроекти

До края на годината трябва да бъдат разплащани по 30 млн. евро седмично по европроекти, вместо сегашните 25 млн. евро, защото „фотофинишът” на стария програмен период е 31 декември. Това каза пред БТВ вицепремиерът с ресор еврофондове Томислав Дончев.

Сега задачата е да се използват максимално добре оставащите четири месеца до края на годината. Голяма част от инфраструктурите подобрения, както и мерки в социалната сфера, бяха направени с европейски пари, отчете той по повод края на периода 2007 – 2013 г.

През предишния програмен период в България са извършвани инвестиции, каквито не са били правени от 20 години, включително във ВиК, каза Дончев и допълни, че това е причината за неопитността на строители и възложители в началото на периода.

За полугодието изпълнението е 98%, но има 1,1 млрд. евро, които трябва да бъдат разплатени до края на годината, посочи вицепремиерът.

По повод заявените протести на работодатели заради новите цени на тока Дончев каза, че промените в края на юли бяха детайлно обсъдени и с работодатели, и със синдикати, включително създаването на Фонда за енергийна сигурност, който трябва да балансира енергийния сектор. Всяка предприета стъпка е консултирана с тях, включително мерките срещу свъръхподпомагането на ВЕИ централите, подчерта той.

„Може да има промяна на цената за определени категории потребители, но това не включва големите индустриални потребители, за които токът е съществена част от техните разходи”, обясни Дончев. Той препоръча хората, които искат да протестират, първо да изчакат новите сметки за август.

По повод предстоящите местни избори през октомври той заяви, че изборът на кмет е един от най-важните, които хората правят. Дончев коментира написания от него „Наръчник на потребителя” за видовете кметове. Той подчерта, че текстът е изцяло негово дело. Запитан какви са кметовете на ГЕРБ той каза, че повечето били „добри кметове”.

Вицепремиерът обяви, че в големите областни градове ГЕРБ ще се явяват самостоятелно, но „ако някой реши да подкрепя някой наш кандидат, което не означава коалиция или споразумение, това е негово право”.

Дончев коментира изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев отпреди дни, че заради новопоявилата се коалиция „ГЕРБ-ДПС-АБВ“, може да се стигне до предсрочни избори. Томислав Дончев обясни това с „по-голям градус емоции“ в предизборната ситуация и отрече да има подобна коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още