IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В логото на българското председателство на ЕС има шевица, кирилица и трибагреник

В конкурса участваха художници от България, Европа и Азия

15:03 | 17.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Логото на българското председателство на Съвета на ЕС съчетава три български символа - шевица, кирилица и трикольора. Победителят бе обявен днес на пресконференция в Министерския съвет, в която участва вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БТА.

Автор на логото е Тодор Ангелиев, роден през 1969 г. в Пещера. Завършил е средното училище за изящни изкуства "Цанко Лавренов" в Пловдив и е приет в Националната художествена академия, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата".

След това работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Член е на Съюза на българските художници. Издадени книги с негови илюстрации са Клуб на знаменитите числа, Математика за първи клас, Математика за втори клас, Приказки за деца с поуки за възрастни. 

В продължение на 6 месеца това лого ще бъде символът на България, посочи Кунева. Тя обяви, че в конкурса за изработването му са участвали над 180 творци.

Кунева каза, че в края на 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че предстои председателство. След това, което направихме, не само ние, през 2016 г. вече 30 на сто са наясно какво предстои, каза тя.

Победителят в конкурса е избран от жури с председател проф. Георги Янков от Националната художествена академия, в което са участвали д-р Иво Попов - НБУ, Иван Върбанов - СБЖ, Даниела Константинова - Българска асоциация на ПР агенциите, Чавдар Кенаров - Българската асоциация на комуникационните агенции, Таня Михайлова от Дипломатическия институт към МВнР и Евгения Колдамова - зам.-директор на Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС.

Отстранен е бил само един участник, който не е спазил условията за анонимност, каза председателят на журито. Победителят е спечелил още на втория тур на гласуването - събрал е 76 точки от възможни 90.

Георги Янков посочи, че в конкурса са взели участие художници и дизайнери от нашата страна, от останалата част на Европа, дори от Азия.

Участвали са много студенти, както и хора с изграден авторитет, хабилитирани лица - професори, доценти, художници с дипломи от престижни университети в Лос Анжелис, Милано, Мадрид и Берлин.

Избраното лого. Графика: www.eu2018bg.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
То логото отдавна е налице... http://storage6.vsemayki.ru/images/0/0/100/100786/previews/people_110_manshort_front_white_500.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още