IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla навлиза на пазара на автобуси и камиони

Компанията планира да създаде и корпоративна флотилия за споделени пътувания, базирана на автономно движещи се коли

09:38 | 21.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск представи своя „генерален план" за Tesla Motors Inc. - дългосрочна визия, която включва производството на интегрирана соларна и акумулаторна система за съхранение на енергията и производството на товарни камиони и автобуси. Той дори има план за бизнеса със споделени пътувания, предава Bloomberg.

Мъск представи дългоочаквания план на интернет страницата на компанията, отчасти за да обясни защо е необходимо интегрирането на Tesla и SolarCity Corp. Той възнамерява да използва SolarCity, която произвежда покривни слънчеви панели, за да генерира електричество и да зарежда разширяващата се флотилия от модели на Tesla, които са насочени към личен и обществен транспорт, както и към превоза на товари. 

„Има два други вида електрически превозни средства, които са необходими: тежкотоварни камиони и редовен градски транспорт", казва главният изпълнителен директор в блог пост, публикуван в сряда около 18:00 калифорийско време. „И двата са в ранните етапи на развитие и трябва да бъдат готови за представяне през следващата година".

Освен това с течение на времето трябва да се създаде корпоративна флотилия за споделени пътувания, базирана на автономно движещи се коли, заяви Мъск в своя втори „генерален план“ за стратегията на компанията. Преди това обаче концернът планирал да представи по-малък модел джипове и нов вид „пикапи“. Периодът, в който трябва да се осъществят плановете, не става ясен.

"Автобус и пикапи: това е шокиращо за Tesla", казва пред Bloomberg Дейв Съливан oт AutoPacific. „Тези сегменти традиционно са много трудни за производителите на електрически превозни средства. Това е предизвикателство за всяка компания, а не само за Tesla. И това е... значителна крачка от „простото“ производство на пътнически превозни средства". 

Мъск за първи път обяви в Twitter, че работи над подобен план на 10 юли. Оттогава той подгряваше своите над 4 млн. последователи в социалната мрежа с кратки напомняния и шеги.

Tesla е най-известна с електрическите си автомобили и продуктите за съхранение на енергия, които произвежда в завода си във Фримънт, Калифорния, и в Тилбург, Холандия. Освен това компанията строи нов завод на батерии в партньорство с Panasonic, източно от Рино, Невада. Така наречената „gigafactory" е от ключово значение, за да се намалят разходите за акумулаторите на фона на предстоящото пазарно пускане на седана Model 3, чиято начална цена ще е  35 000 долара.

Това е вторият подобен план на Мъск. В първия, наречен „Тайният генерален план на Tesla Motors“, който бе представен през август 2006 г., калифорнийската компания обяви, че ще се насочи към изграждането на все по-достъпни електрически автомобили, а също и към осигуряване на възможности за производство на електрическа енергия с нулеви емисии. Мъск предначерта и обръщането на компанията към по-масовия пазар, обещавайки по-достъпен потребителски автомобил. Това очевидно е излизащият през следващата година Model 3. През миналата година Tesla произведе около 50 хил. коли, а през 2018 г. техният брой трябва да е над 500 хил., не на последно място заради вече 370 хил. предварителни поръчки на Model 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
pjc50313869
преди 7 години
https://***.tesla.com/powerwall А ти изобщо явно не четеш... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
deant
преди 7 години
много фантастични книги четеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Naematel
преди 7 години
Не разбрах - излязоха ли от бизнеса с колите? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Балканкар ще изгрее и свети отново! :DНема да стане таа с камиона на ток. За да движиш камион на ток си требе жица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Вероятно главната цел на Мъск не са камионите Там основното ще бъде газовите двигатели Основното вероятно е съхранение на произвежданат от слънцето ел енергия и автономни къщи които ще използват тази енергия Във всички южни щати и където предимно са еднофамилни и двуфамилни къщи ще отпадне необходимоста от ел централи преносни мрежи трансформатори и стълбове Автономни къщи със слънчеви панели и устроиства за съхранение на ел енергия която да се ползва вечер и когато няма слънце -достатъчно В тези къщи ще могат да си зареждат и ел автомобили Единственото което може би ще бъде нужно ел генератор на газ при много екстрени случаи Изглежда фантасгично но вероятно Тесла ще го направи реалност Скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още