IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 държави от ЦИЕ ще имат обща стратегия за търговете за лекарства

Споразумението ще доведе до по-честни и справедливи цени и условия за лечението, съобщи здравният министър Петър Москов

20:13 | 08.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
11 държави от ЦИЕ ще имат обща стратегия за търговете за лекарства

11 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сред които и България, ще имат обща стратегия и процедури за търговете за медикаменти, става ясно от стенограмата от правителственото заседание по-рано днес. Документът е публикуван на страницата на Министерския съвет.

По време на заседанието здравният министър Петър Москов е уведомил своите колеги за провели се през миналата седмица срещи между министри от 11 държави - "по-малки и със сходен икономически статус в сравнение със западноевропейските държави". Сред държавите 9 са членове на ЕС, а срещата се проведе на 3 юни в София.

Те са подписали споразумение за обща политика по отношение на търговете за лекарства, които съставляват "огромна част от разходите и на публичните финанси, и на гражданите за здраве", отбелязва Москов.

По негови думи вече е разработен план с конкретни стъпки, а процесът е "относително необратим".

С общите действия ще могат да бъдат постигнати по-честни и по-справедливи от гледна точка на европейските правила цени и условия за лечението на българите, смята Петър Москов. Държавите в региона ще могат да договарят по-добри условия с фармацевтичните компании, чиито бюджети са по-големи от брутния вътрешен продукт на участващите в споразумението държави поотделно.

"Има несправедливост в начина, по който се случва договарянето на лекарства на територията на целия Европейски съюз и тя произтича от несравнимото икономическо ниво на едни или други държави", посочва още здравният министър.

"При едни и същи условия едно нещо е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския фонд", допълва още той.

Неговите очаквания са идеята да заработи през 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
"При едни и същи условия едно нещо е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския фонд", допълва още тойА Аспирина е Аспирин, без значение къде! Това, че си беден, не задължава някой да ти продава нещо по-евтино. Иначе идеята за общи търгове звучи приятно, но имам страх от изпълнението им и прилагането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още