IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите теглят повече и по-големи заеми

Хората вече не отлагат големите разходи, като се търсят все повече кредити за почивки, образование и лечение, посочват от TBI Bank

14:05 | 25.07.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните три години търсенето на потребителски кредити се увеличава като обем и среден размер на изтеглените заеми. Оформя се тенденция да се търсят повече кредити за почивки, образование и лечение.

Това заяви главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на TBI Bank Цветан Петринин, представяйки пазарен анализ на клиентското поведение през последните години и очаквания за неговата промяна в бъдеще. 

„При ръст от 3% на БВП през първото тримесечие на годината и очаквания за повишаване на потреблението на домакинствата, сме оптимисти и за увеличаване на кредитирането. Хората вече не отлагат големите разходи, а напротив – купуват жилища, ремонтират, подменят обзавеждане и т.н.“, обясни Петринин.

Според него сред факторите, които стоят зад тази тенденция, е не само ръстът на БВП, но и повишението на потреблението, увеличението на реално разполагаемия доход на населението, както и ръстът в потребителските разходи.

Тенденцията се потвърждава и от резултатите за обемите на потребителски кредити на TBI Bank, които за три години са се увеличили с 63% до близо 158,3 млн. лв. към първата половина на годината. В същото време средният размер на потребителски кредит от банката нараства с 21% през последните три години и за първото полугодие достига 1576,19 лв. При финансирането на стоки на изплащане спрямо 2013 г. повишението е с 6% до 785,83 лв. 

Най-активни в търсенето на подкрепа от банката за различни свои потребности са хората между 35 и 50 години.

Проучването показва още, че през тази и през миналата година най-купуваните стоки на изплащане са били телевизорите и мобилните телефони, докато през 2013 г. на най-голям интерес са се радвали телевизорите и преносимите компютри.

Ръст макар и с минималните 2% на тригодишна база се отчита и при средния размер на депозитите, който към 30 юни тази година достига 19,3 хил. лв. , показват данните на TBI Bank.

Близо 70% от депозантите са хора с висше образование, а около 20% от клиентите, които успяват да заделят средства са със средно образование. Запазва се и тенденцията възрастната прослойка от населението да държи най-много депозити.

Петринин посочи и друг характерен белег за клиентското поведение – срокът на депозитите става все по-голям, с което България започва да прилича на европейските банкови клиенти.

Като предизвикателства пред сектора от банката посочиха факторите време и място. Според експертите успехът на банките в следващите пет години ще се крепи на увеличаване на скоростта на обслужване, оптимизация на процесите чрез технологични и иновативни решения и намаляване значително на използването на хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Ама какво лошо има в кредити и заемите с отрицателни лихви :-)))))Или това за отрицателните лихви е само в устата на тия с печатарките?Хахха политическото напрежение, което иде е огромно.Ако си мислят, че системите за сигурност ще го издържат са в голяма заблуда - вятъра ще отвее всичко буквално.Скоро :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
i_hristov
преди 7 години
За съжаление на голяма част от населението в страната се налага да живее с помощта на заемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Неведоми са пътищата Божии и на парите също :)---То пари отдавна няма бе , при това на глобално ниво - нито във тези, на които им ги пробутват , хеле пък в тези , които ги пробутват ... Теоретичните пари - не са пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Знае ли човек ;) Ако стане една война, за каквато загатват вече и нашите политици, може пък, който е теглил заем, да не му се наложи да го връща.Неведоми са пътищата Божии и на парите също :)----Или пък този , който е пробутал заема , най-накрая да се откаже от илюзиите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 7 години
така де, и човека казва това но с доза ирония ... то още като ни облъчваха че имало много спестявания беше ясно че са на малък кръг хора, щото хем били много, хем 80% от спестовнивите били до 1000 лева....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
Очевидно тези със спестяванията не теглят кредити. Кредитите се теглят от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
При средна заплата 850 лв. теглиш кредит 1500 лв. Трябва да си абсолютен *** да се натовариш с едни 12% и повече лихви, вместо да си седнеш на гъ3а и да спестиш тези пари по същия начин, по който след това ще ги изплащаш.-------------------------------------------------------------------------------------------------нье нье нье, хората не теглят "масово кредити" а така им се ИСКА на ТЕЗИ които праат РЕКЛАМА да се ТЕГЛЯТ МАСОВО КРЕДИТИ ........ :)) Стандартни глупости като чете човек и да си кае "я що да не взеем и аз глей другите кво праат". Кат ти турят 2 клечки една 2 см и една 5 см. ако 50 човека ти кажат, че клечката от 5 см визуално или по някви причини е по-къса от тая с 2 см ше започнеш да вярваш и ти и да се чешеш и да гледаш т.н. с 2 думи куха манипулативна статия ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Знае ли човек ;) Ако стане една война, за каквато загатват вече и нашите политици, може пък, който е теглил заем, да не му се наложи да го връща.Неведоми са пътищата Божии и на парите също :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
А пък до вчера се твърдеше , че банките били пълни със спестявания ?!? Това разминаване между твръдението за "свръх спестявания" и в същото време твърдение за заеми за "вадене на зъб" и заеми за "лежане на плажа" , показва ,че или едното твърдение не е вярно или другото. Ако пък и двете са верни, значи ножицата се е разтворила до краен предел и спестяванията са при едните , а заемите при тези, които са изработили тези спестявания! което говори, че скоро предстоят драматични времена на "Време разделно" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Щом и за малките неща няма вече пари ... значи се копае вече под дъното ...Тоталната катастрофа - тепърва предстои !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още