IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 хил. души вероятно ще напуснат системата на МВР, прогнозира синдикалист

Реформа в сектора не трябва се прави чрез финансов натиск, посочи председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" генерал-майор Съби Събев

10:09 | 05.11.15 г. 3
<p>
	Вчера, за втори пореден ден, протести на полицаи се проведоха в София и на много места в страната. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вчера, за втори пореден ден, протести на полицаи се проведоха в София и на много места в страната. Снимка: БТА

Докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягаща целия сектор "Сигурност" – от параграф 9 до параграф 16, няма да седнем да преговаряме. От 10 до 15 хил. човека вероятно ще напуснат системата. Това каза зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев във връзка с протестите на полицаите пред БНР.

"Ние настояваме в МВР да има реална реформа, но това не е реформа, а е орязване на социалните права и обезщетения на служителите в МВР. Реформа е нещо, което подобрява положението в системата. Това как ще подобри положението в системата", пита Мазнев.

Синдикатът ще приеме всяка конструктивна промяна, която ще доведе до промяна на положението, става ясно от думите му.

„След Нова година няма да има кой да пази границата и пожарникари, които да се отзовават на сигнали. Някой се опитва да убие полицията. Тонът на премиера Бойко Борисов беше крайно заплашителен“, допълни той и посочи, че обществото подкрепя полицейските протести.

Протестите не са свързани само с финансови искания на служителите в МВР, а са в защита на българското общество, смятат от синдиката на МВР. По думите на Мазнев ще се стигне до рязък спад в броя на полицаите, които осъществяват пряка работа на терен - охрана на държавната граница и борба с престъпността. Това рязко ще доведе до повишаване на криминогенните фактори, каза той.

Реформа в сектор "Сигурност" не трябва се прави чрез финансов натиск, допълни и председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" генерал-майор Съби Събев. Според него тази ситуация се е развила по този начин заради неадекватния подход на министъра на финансите за орязване на социалните компенсации на служителите от сектора.

„В общественото съзнание се налага и се втълпява, че това са привилегии. Това не са привилегии и употребата на тази дума срещаме и в правителството“, посочи Събев.

Ние не одобряваме обаче как протестите се изродиха в средите на МВР. Министърът на отбраната много адекватно свика извънреден Съвет по отбрана и ясно беше дадено становището – в подкрепа на съхраняването на тези компенсации в рамките на въоръжените сили, допълни той.

В МВР и в други структури реформа е необходима и общественото мнение е ясно. Тя обаче трябва да бъде обсъдена, да има публичен и професионален дебат, за да може полицаите да бъдат убедени, че така трябва да се постъпи. Той обясни, че с подобен подход от сектор "Сигурност“ ще напуснат много служители, както това се е случило в Българската армия, където има над 4 хил. свободни длъжности, коментира още Събев.

И вчера, за втори пореден ден, протести на полицаи се проведоха в София и други градове в страната. Служителите на реда блокираха възлови кръстовища в столицата, ключови пътища и гранични пунктове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Държат се като рекетьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Три пък повече от Румъния като процент от населението. Да напуснат и още 10000 и ще ви дойдем на бройката.Да позволят накрая и доброволческите отряди, че да се намали тормоза и от "нашата полиция", и от "нашата дребна престъпност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 8 години
... и без друго са прекалено много за работата която вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още