IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС: Росен Плевнелиев няма морално право да съставя служебен кабинет

Според лидера Мустафа Карадайъ оставката на кабинета „Борисов 2” е закъсняла

15:47 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Макар че според Конституцията след оставката на премиера Бойко Борисов президентът Росен Плевнелиев трябва да състави служебен кабинет, от ДПС смятат, че държавният глава няма моралното право да реди временен Министерски съвет.

"Според нас настоящият президент, чиито мандат изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция, няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ след консултациите, които провежда Плевнелиев с парламентарно представените партии на "Дондуков" 2. 

Според Карадайъ оставката на Борисов е закъсняла, защото кабинетът му е бил порочно формиран още в самото начало.

Иначе той увери, че ДПС ще участва в различни правителства, ако народът им даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство са изчерпани, така че е ясно, че ще има предсрочни избори.

Карадайъ, както и новоизбраният президент Румен Радев, смятат, че няма политическа криза в страната. "Някои хора се опитват да покажат, че има някаква извънредност в ситуацията. Няма нищо извънредно. Конституцията е ясна, така че отива се на предсрочни изброи, няма никакъв проблем", отсече лидерът на ДПС.

Според него в момента на ход са политическите партии, които трябва да поемат своята отговорност. 

"Ние предлагаме, дали сме своя принос, обърнахме сме първо към отделните политически субекти, към основните партии, впоследствие и от трибуната на Народното събрание призовахме да се седне на масата и в диалог за този преходен период да се постигне консенсус около 3-4 неща", обясни той.

В началото на срещата с представителите на ДПС пък Росен Плевнелиев отново каза, че провежда консултациите с надежда, че ще се положат усилия политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството, да не прерасне в парламентарна и оставката на правителството да не доведе и до разпускане на Народното събрание.

Три са темите, които се обсъждат на консултациите с представителите на парламентарните групи - има ли възможен формат за съставяне на правителство в съществуващото Народно събрание, какво още има да свърши парламентът и ако се върви към предсрочни избори, кой би бил най-добрият период за провеждането им, припомни президентът Плевнелиев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още