IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия одобри държавната подкрепа за БДЖ

Планът за преструктуриране на железниците и възстановеното ДДС не увреждат конкуренцията на пазара, заключават от Брюксел

14:10 | 16.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри мерките на България в помощ на БДЖ. Брюксел констатира, че мерките не нарушават правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавните помощи, съобщават от Комисията.

Мерките ще позволят на дружеството да намали дълга си без да се нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар, подчертава се в съобщението.

ЕК припомня, че през 2011 г. България представи план за преструктуриране на БДЖ, в който се съдържаха и мерки, които биха могли да предоставят икономическо предимство на БДЖ, и следователно биха могли да включват държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

През ноември 2011 г. Комисията започна задълбочено проучване заради опасения за дългосрочната жизнеспособност на БДЖ. Комисията стартира проверка и дали планът за преструктуриране на държавните железници съдържа достатъчно мерки, които да осигурят собствения принос на дружеството към разходите за преструктуриране, както и мерки, които компенсират нарушаването на конкуренцията.

По време на проучването ЕК се е съсредоточила върху опрощаването на няко идългове на БДЖ от страна на държавата. Така се стига до извода, че планираното опрощаване на тези дългове от 224 млн. лева е в съответствие с насоките от 2008 г. за държавната помощ за железопътни предприятия, защото задълженията са възникнали преди присъединяването на България към ЕС.

ЕК посочва, че дълговете са пряко свързани с превозната дейност на БДЖ и възпрепятстват доброто финансово управление на дружеството. Размерът им, който подлежи на опрощаване, е съразмерен, а държавната помощ не пречи на ефективната конкуренция на пазара.

Комисията подчертава също така, че БДЖ е единственото дружество в за железопътни пътнически превози в България и неговата дейност е от решаващо значение за свързаността и икономиката на страната.

Изводът на Комисията е, че опрощаването на дълговете е необходимо и съразмерно и е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи. ЕК не открива проблем и при възстановяването на някои суми по ДДС, платен неоснователно от БДЖ върху компенсацията, получена от дружеството, за изпълнение на задължения за предоставяне на обществена услуга

Според Брюксел дружеството по принцип не дължи ДДС и възстановяването му не предоставя на държавните железници конкурентно предимство на пазара.

По повод погасяването на дълговете на БДЖ към Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) проверката на ЕК е установила, че това не поражда опасения за конкуренцията, тъй като удължаването на срока и условията за погасяване съответстват на пазарните условия.

С отделно решение ЕК одобри и държавната помощ за жп операторите Trainose и  Ose в Гърция. Двете компании от години са в тежко икономическо състояние и правителството на южната ни съседка отпусна средства за подпомагането им и опрости дългове за милиарди.

От Брюксел отбелязват още, че решението за жп компаниите – двата гръцки оператора и БДЖ, показва, че отпускането на държавни средства е допустимо в проблематични сектори. Тази помощ е подпомогнала компаниите в момента на тежки финансови проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още