IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предложи отпадане на тавана от 35 секции в чужда държава, но само за ЕС

Предложенията за промени са били обсъдени днес при премиера Бойко Борисов

16:12 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентарната група на ГЕРБ внесе предложения за промени в Изборния кодекс, според които отпада ограничението от 35 изборни секции за държави-членки на ЕС. 

Текстовете бяха внесени в деловодството на Народното събрание след среща на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов с премиера Бойко Борисов, в която участваха също заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и група депутати от ГЕРБ, предава БНР.

Кирилов коментира и останалите предложения. Сред тях е да се създаде правната възможност, при необходимост с решение на Централната избирателна комисия, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборни урни. 

ГЕРБ предлага още за всички видове избори вотът за квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат.

Очаква се на насроченото за утре заседание на Народното събрание Изборният кодекс отново да влезе за обсъждане в пленарната зала.

Ще се разгледа отмяна на методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, свързани с гласовете "не подкрепям никого", както и броя на секциите в чужбина.

Днес омбудсманът Мая Манолова изпрати жалба до Конституционния съд, с която атакува текстовете от Изборния кодекс за ограниченията, които са въведени за броя на избирателните секции в чужбина.

Темата за изборите може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още