IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граничари, пожарникари и полицаи с натрупани стотици дни платен отпуск

Над 4 хиляди души са напуснали системата на МВР от началото на 2015 г. до момента

15:12 | 25.03.16 г.
Граничари, пожарникари и полицаи с натрупани стотици дни платен отпуск

Граничари, пожарникари и полицаи имат натрупани през последните години до 24-и март общо 587 209 дни платен отпуск. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов.

Служителите на реда не са почивали поради обективни причини – протести срещу кабинета "Орешарски", засилен бежански поток, увеличаване на битова престъпност, бедствия в страната, обяснява МВР шефът.

Точно 423 093 дни отпуск имат да ползват полицаите от СДВР и областните управления на МВР в страната. Само столичните полицаи са натрупали близо 100 000 дни отпуск. 



В Гранична полиция имат да ползват 125 775 дни. 38 341 почивни дни имат да взимат пожарникарите и спасителите.

"Динамичната политическа и социална обстановка в страната доведе до организиране на редица протестни митинги, шествия и други масови мероприятия. Отчетено е около 40% увеличение на проведените масови мероприятия спрямо предходни периоди, а използваният човешки ресурс за осигуряване на тези мероприятия отчита ръст от над 55 %, поради факта, че не малка част от тях са били нерегламентирани и спонтанни, в съчетание с високорисков характер. Това е довело до прекомерна ангажираност на състава, както и до невъзможност за равномерно ползване на отпуск от служителите и е породило необходимост от неговото отлагане", обяснява Бъчварова.

Пожарникарите пък останали без почивка заради увеличения брой произшествия през последните години - наводнения, пожари, снеговалежи.

За пример от дирекцията посочват, че броят на регистрираните произшествия през 2014 г. е 50 128 бр., а през 2015 г. е 55 434.

Неотложни служебни ангажименти и всекидневна необходимост от поддържане на числеността на нарядите създава невъзможност в определен момент да бъде ползван отпуск, съгласно утвърдения график, пише още МВР шефът.

Сред другите причини за неползването на отпуски от служителите на МВР се оказва ежемесечното командироване за охрана на държавната граница и центровете за бежанци, както и "тенденцията за увеличаване броя на незаетите длъжности, което е основен фактор за повишената ангажираност на служителите в изпълнение на поставени задачи и също води до фактическа невъзможност служителите да ползват пълния размер на полагащия им се платен годишен отпуск", признава Румяна Бъчварова.

В същото време тя отчита и намаляване на броя на подчинените си.

Отново в отговор на Светослав Белемезов - Бъчварова обяснява, че общият брой служители с прекратено служебно и трудово правоотношение с МВР от началото на 2015 г. до настоящия момент е 4208 души, като от тях 1342 са служители с полицейски правомощия от районните управления на МВР.

През септември миналата година са напуснали 246 служители, през октомври – 676, през ноември – 744 и през декември - 1173.

Заради недостига на кадри в системата са обявени конкурси за младши изпълнителски длъжности за 300 щатни бройки, като от тях 120 са за СДВР и 180 бройки за различни областни дирекции в страната.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още