IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Язовир "Нейковци" край Трявна няма да се строи с пари от Световната банка

Министрите са одобрили на днешното си заседание промени в споразумението с банката за заема за модернизация на общинската инфраструктура

19:09 | 23.04.14 г.
Язовир "Нейковци" край Трявна няма да се строи с пари от Световната банка

Доизграждането на язовир “Нейковци” край Трявна няма да се осъществява с пари от заема от Световната банка за модернизация на общинската инфраструктура, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

На днешното си заседание министрите са одобрили проект за промени в споразумението със Световната банка. Срокът за изпълнение на дейностите по споразумението е удължен с две години – до 31 декември 2017 г., а размерът на заема се намалява от 81 млн. евро на 70 млн. евро. Съответно държавното съфинансиране също намалява -  от 20,2 млн. евро до малко под 17,5 млн. евро.

Намалението на заема е заради изчисления, направени на базата на обследванията на площадките на язовирите „Пловдивци” и „Луда Яна” и на стената и прилежащите съоръжения на яз. „Студена” край Перник. Резултатите показват, че индикативните стойности на строително-монтажните дейности за довършването и рехабилитацията на язовирите и пречиствателните станции надхвърлят прогнозните суми на проекта с 6,1 млн. евро.

В съобщението на Министерския съвет се посочва, че при наличие на финансов ресурс ще има необходимата проектна готовност за стартиране на строителството и на язовира край Трявна.

Строителството на яз. „Нейковци“ е започнало още през 70-те години на ХХ век. Прекъсвано е на няколко пъти и окончателно е спряно през 2001 г. Язовирът е ключов за община Трявна заради проблемите с водоснабдяването в района през лятото.

Преди месец регионалният министър Десислава Терзиева подписа договор за обследване на строителната площадка и изработване на технически проект с швейцарската фирма Stucky Ltd. Компанията ще трябва да подготви и търга за избор на изпълнител на строителството.

Очакванията са, че проектът ще бъде готов през 2015 г. Строителството, по думите на Терзиева, трябва да започне през 2016 г., но вероятно пак ще е под въпрос заради отпадането на проекта от споразумението със Световната банка.

По проекта „Развитие на общинската инфраструктура”, финансиран със заема от Световната банка, трябваше да се подготвят на 51 регионални генерални плана за ВиК, както и предоставяне на услуги, свързани със завършването и рехабилитацията на язовирите „Луда Яна”, „Пловдивци” и „Нейковци”, вкл. свързаните с тях пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ), както и рехабилитацията на язовир „Студена”. В него беше включено и проектирането и изпълнението на рехабилитация на ПСПВ – Перник.

Към момента е изпълнен успешно компонентът за изготвяне на регионалните генерални планове за ВиК. По компонентите, свързани с проектирането и строителството на язовирите, има забавяне, свързано с реализацията и процедирането на подробни устройствени планове за санитарно-охранителните зони и съпътстващата инженерна инфраструктура, както и с бюджетните ограничения, наложени през 2012 г. и 2013 г., посочват от Министерския съвет.

Технологичното време, необходимо за изпълнението на строително-монтажните работи и въвеждането на обектите в експлоатация, изисква удължаването на заема с 24 месеца, пояснява се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още