IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Бойчев: В БСП се надявахме на по-категоричен резултат*

Патриотите ще поставят въпроса за по-високи пенсии и борба с престъпността като залог за нов кабинет

20:40 | 26.03.17 г.
<p>
	Снимка: Олег Попов, <em>Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП е на прав път, каза един от водачите на листите на партията в София Жельо Бойчев пред "Нова телевизия". Левите удвояват своя резултат спрямо 2014 година, но в партията са се надявали на по-категоричен резултат, разкри той.

Бойчев призова да бъдат изчакани окончателните резултати от изборите преди да започнат и преговори за сформирането на новото парламентарно мнозинство.

"Не очаквайте от нас още първата вечер по студиата да дадем отговор", каза той на въпрос готова ли е БСП да управлява.

Хората нямат нужда от нови избори, смята от своя страна представителят на "Обединени патриоти" Ангел Джамбазки. Той е категоричен, че политическата формация ще води разговори с партията, която печели изборите.

Джамбазки обаче каза, че трябва да бъдат изчакани окончателните резултати, за да може да се коментира бъдеща коалиция.

В предстоящи преговори за сформиране на правителство от патриотите ще настояват за изпълнение на програма, включваща 300 лева минимална пенсия, борба с битовата престъпност, спиране на незаконната имиграция и отношенията с Турция, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи още, че ще очаква и продължаване на реформата в енергетиката.

ГЕРБ печели извънредните избори, но няма мнозинство и ще разчита на подкрепата на другите партии, за да сформира правителство. 

Надежда има и Реформаторският блок да влезе в парламента, посочват социолозите. Един от лидерите на коалицията Петър Москов призна, че партиите в дясно дължат обяснение на своите избиратели. Според него, ако реформаторите влязат в Народното събрание, единствената възможна коалиция на базата на сходство в програмите и виждания, е ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Реформаторски блок", каза Москов. 

Според него "Воля" идеологически е далеч от партиите, които сформираха правителство в предишния парламент. 

Идеологически ние сме против картелите, които обират хората, заяви от своя страна Веселин Марешки. Той беше категоричен, че би подкрепил правителство на ГЕРБ, ако има "договорка за смазване на картела при горивата" и бъдат осигурени евтини жилища на млади семейства. 

"Ще подкрепим това правителство при много бързи действия, не да чакаме две години", каза още лидерът на "Воля".

Той обвини фалшивите новини за ниския изборен резултат на своята партия.

Водим национална и отговорна политика в последните 27 години, смята един от зам.-председателите на ДПС Хасан Азис. Той призна, че активността в Кърджали отчасти се дължи на автобусите, пристигащи от Турция. Те са мобилизирали гласоподавателите и на други партии, допълни той. 

В "Да, България" все още имат надежда да прескочат бариерата за влизане в Народното събрание, стана ясно от думите на лидерът Христо Иванов. В новата политическа формация очакват резултатите от чужбина. Иванов посочи, че ако "Да, България" стане част от 44-то Народно събрание, ще бъде опозиция на "мафиотския модел" и няма да участва в него. 

Той беше категоричен, че вотът за Румен Радев през ноември не е бил за БСП, а протестен вот срещу ГЕРБ и лидерът на левите Корнелия Нинова не е отчела това. 

Христо Иванов очаква ГЕРБ да успее да сформира нов кабинет, но това означава, че надежда за промяна няма. 

Резултатите от изборите не предполагат стабилен парламент, смята Румен Петков от коалицията АБВ/Движение 21. 

ДОСТ ще оспорва изборите, заяви режисьорът Евгений Михайлов, който е част от обединението. Според него блокадите по границата с Турция е нарушение на закона и това е основание резултатите да бъдат оспорени. Той посочи, че чрез ДОСТ е направена малка стъпка към възстановяване на единството на българите, турци, помаци, на всички, които искат да се преборят с комунистите. 

Резултатите от изборите можете да следите тук

* Статията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още