IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Реформите на трудовия пазар, които иска Великобритания, са неприемливи

Социалните системи не трябва да бъдат повод да се ограничава свободното движение на хора, посочи вицепремиерът

10:54 | 04.12.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Реформите на трудовия пазар, които иска Великобритания, са неприемливи

Реформите на трудовия пазар, които предлага Великобритания, по начина, по който ги предлага, са неприемливи за България. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин по повод на исканията на британското правителство за ревизия на европейските договори.

„Социалните системи не трябва да бъдат повод да се ограничава свободното движение на хора“, посочи Калфин, коемнтирайки искането на британския премиер Дейвид Камерън всеки чужденец на Острова през първите четири години да няма достъп до социалните системи.

Вицепремиерът добави, че за България това е неприемливо, а освен това е в противоречие с европейските правила за свободно движение на хора, стоки и услуги. Калфин допълни, че не вижда как подобно предложение би било прието и от останалите страни в ЕС.

Допълнителните пари, които се отпускат за социална политика догодина - около 370 милиона лева, отиват за НОИ за покриване на разходите за пенсии и за детски надбавки, а не за пазара на труда и борба с бедността, каза още Ивайло Калфин в коментар на приетия окончателно бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. и държавния бюджет.

Той изрази съжаление, че в социалната сфера, където бяха проведени реформи, не са отпуснати повече средства за следващата година, а други нереформирани сектори – като „Сигурност“ например, получават увеличен бюджет. Вицепремиерът разясни, че логиката на финансовия министър е била, че тези ведомства имат нужда от повече средства, за да извършат реформите си.

Според Калфин обаче проведените реформи в социалната и пенсионната област би трябвало да се насърчат финансово, за да може и хората да усетят ефекта от тях.

По повод Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог, която се провежда в София, министърът на труда и социалната политика каза, че за първи път паралелният форум между синдикати и работодатели е довел до обща декларация и от София тръгва процес, в който те ще бъдат включени в цялата конструкция на форума и тяхното мнение ще бъде отчитано в бъдеще. На второ място, в Софийската декларация, която днес ще бъде приета, се предвиждат редица мерки, които са в интерес на икономиките в Европа и Азия, каза още Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе прав е, че е неприемливо, ама и така както е не е приемливо. Не може да имаме единен пазар на труда, без единна социална политика, точно както не може да имаме единна валута, без централен бюджет. За това както и да го въртиш, все е неприемливо. Правилното решение би било социалните помощи да се оеднаквят в цял ЕС ама няма как да стане, поради огромните разлики в стандарта на живот. Другото правилно ( но много лошо - да, може да е правилно но лошо) решение е да се спрат всякакви социални помощи в цял ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Manyface God"
преди 8 години
Много ясно. Всичко свястно е неприемливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Спрете да крадете парите за пенсии - и няма да се жалвате че 370млн били отклонени. Инак ще си имате обедняващо население, намаляващи данъци и държава със затихващи функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още