IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато къщата на комшиите се подпали...

Щом регионът на Югоизточна Европа е несигурен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип, категорични са анализатори

08:16 | 22.07.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Усложнената ситуация в Турция след неуспешния опит за преврат и последвалото извънредно положение за броени часове отключиха сложни геополитически въпроси и предизвикаха вълна от коментари за новите реалности пред страната. Ще навреди ли кризата в южната ни съседка на българската икономика? Този въпрос в последните дни стана риторичен.

Българската икономика ще пострада от нестабилността в Турция, не само защото чисто географски сме съседи, което ни поставя в „общ кюп” за инвеститорите, но и защото турската икономика е най-голямата в региона и несъмнено ще ни повлече, отчитат специалистите.

Кризата в Турция ще се отрази негативно на България, а евентуална продължаваща дестабилизация в страната е икономически неизгодна за нас - бизнес климатът ще се влоши, стокообменът ще посивее силно, големите инвестиции у нас остават мираж. Изцяло негативно ще бъде влиянието върху търговско-икономическите отношения между двете държави, по-негативно отколкото с Гърция и Великобритания. Като цяло стокообoротът България-Турция ще намалее и официалната статистика ще показва по-значителни спадове и в двете посоки.

Въпреки това големите турски инвеститори не биха се оттеглили от България, по-скоро дребни турски бизнесмени може да се прехвърлят в България, ако кризата се задълбочи. Случващото се в Турция не помага на работещия бизнес у нас, както и на този, който очакваме да дойде.

Най-общо това са коментарите на експертите, като всички изтъкват, че несъмнено условията за бизнес в България ще се влошат, търговията ще намалее двустранно, а инвеститорите няма как да предпочетат нашата страна, просто защото сме в общ регион с Турция. 

Ако ситуацията в южната ни съседка продължава да се влошава и напрежението да ескалира, това ще се отрази на редица сектори у нас. Ще намалеят инвестициите, ще се забави търговския стокооборот, българският бизнес в Турция ще заеме режим ”на изчакване”.

Много сектори в България ще пострадат от евентуалното влошаване на ситуацията в Турция. Трудно е обаче да се посочат конкретни отрасли. Туризмът ни е един от тях според експерти, тъй като Турция ще мине в дъното на списъка на българите като дестинация за почивка от една страна, а от друга – може да се очаква спад на турски туристи към българските зимни курорти, като това ще пресече тенденцията на постоянен ръст от последните години.

И ако към първото тримесечие специалистите коментираха, че растежът на Турция е добра новина за българските износители, то три месеца по-късно политическата ситуация в страната на югоизток и атентатите вече са сериозен проблем - не само за експoртно ориентираните български фирми, а за инвестициите в България и региона като цяло.

Мащабът на проблема засега не е ясен, но турските инвеститори у нас имат бизнес в широки граници - преработвателната индустрия, търговията, земеделието, енергетиката, здравеопазването, производството на авточасти, хотелиерството и други. Дeйнocттa нa тypcĸия бизнec y нac cтaвa вce пo-aĸтивнa пpeз пocлeднитe гoдини. Oт 2008 година дoceгa бpoят нa фирмите c тypcĸo yчacтиe, peгиcтpиpaни в Бългapия, ce e увеличил в пъти и зa пъpвитe тpи мeceцa нa 2016 г. тe вeчe ca дocтигнaли над 6100.

Анализаторите отчитат също така, че Турция е третият най-голям търговски партньор на България и първи сред страните извън ЕС. Зa минaлaтa гoдинa e oтчeтeн пoлoжитeлeн тъpгoвcĸи бaлaнc и cтoĸooбopoт мeждy двeтe дъpжaви в paзмep нa 3,5 милиapдa eвpo. Южнaтa ни cъceдĸa e нa 14-o мяcтo пo инвecтиции у нас по данни на Министерството на икономиката. По предварителни данни на БНБ размерът на преките чуждестранни инвестиции от Турция за 2015 г. възлиза на 24,8 млн. евро, което нарежда страната на 14-то място.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България e „Тракия Глас България” ЕАД (Шишеджам, Турция), която произвежда и търгува със стъкло и порцелан за бита. Турски инвестиции са вложени и в приватизацията и модернизацията на два хотела  - бившите „Новотел Европа" - София (преди „Принцес", а понастоящем „Рамада“) и „Тримонциум" – Пловдив, в казина и безмитни магазини. „Алкомет" АД - Шумен е с турски капитали, те присъстват и на банковия пазар - Dbank или „Банка Д"( "Търговска банка Д" АД, София - бивша „Демирбанк). Турски предприемачи притежават безмитни бензиностанции по границите, хотели, ВЕЦ-ове. Има фирми и в сферата на производството на автомобилни части.

Турция, която е на второ място в света по производство на текстил, прехвърля в България част от по-трудоемките производства поради значително по-ниските нива на работните заплати в страната ни. Турска фирма ("Догуш еко") участва в строителството на автомагистрала "Тракия" в участъка от с. Ветрен до Карнобат. Друга компания от съседната държава - „МАПА- Ченгиз" е изпълнител на договора за строителство на автомагистрала „Люлин". А съвсем наскоро турският инвеститор Acibadem купи Токуда и Сити клиник в инвестиция за над 200 млн. лева, която беше обявена като стратегическа в търсене на европейските пазари.

Няма съмнение, че бизнес климатът у нас ще се влоши, тъй като Турция е най-голямата икономика в региона и много от инвеститорите идваха у нас заради тази близост. Като вземем предвид проблемите в Македония, Албания, гръцката криза, оказва се, че наистина станахме остров на стабилността. Големите инвеститори обаче не гледат държавите като нашата поотделно, те гледат целия регион, а щом регионът на Югоизточна Европа е нестабилен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип – това ще се случи на 99 процента, коментира Веселин Илиев, директор външно-икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара (БСК) за Investor.bg.

"Положителното, за разлика от ефекта на гръцката криза е, че турската ще продължи по-кратко. Замахът на президента Реджеп Тайип Ердоган показва решимост за бързо справяне с проблема. Вероятно трите месеца извънредно положение няма да стигнат, вероятно ще са нужни повече, но очаквам кризата в Турция да е много по-кратка от гръцката", каза Илиев. Въпреки това обаче ще се отдаде възможност големи групи хора да се насочат към България от Турция - хора от самата Турция, а не такива, които пресичат границата нелегално. Вероятно хора с българско гражданство могат да предпочетат да се върнат в България за известен период от време.

Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 7 години
в последно време доста тъ.пи статии в тоя вестник ... ае пишете за истинските ни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе не разбрахте ли, че ситуацията в Турция и ситуацията в Гърция и ситуацията в Украйна и ситуацията на Марс, са фактори, които безспорно влияят на инвестициите и бизнес климата и икономиката на страната, но много малко, в сравнение с бедствието пожарникар-черешар. Как мислите, кое плаши повече човека, който прави бизнес у нас, извънредното положение в Турция или това че вчера черешаря пак внесе промени в закона за ДДС, който с предишните промени стана пълна каша, а с тези вече не знам? Или пенсионната "риформа" плаши повече? Или ЦацаТум ЦацаТам дето атакува банки и оставя безнаказани кражби на фирми, измами и др?Стига димки! Това са проблеми, да, но са много малки (от наша си гледна точка) на фона на некадърното ни и корумпирано управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още