IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Хуманното отношение към бежанците значи и повече мерки в сигурността

Ако искаш да си на европейска територия, трябва да спазваш правилата на конкретната държава и на ЕС, заяви вицепремиерът

11:35 | 21.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кунева: Хуманното отношение към бежанците значи и повече мерки в сигурността

„Без да имаме хуманно отношение към бежанците, ние ще се откажем от всичко, завоювано досега, но трябва и да засилим реда в държавите си”, заяви пред Нова тв вицепремиерът Меглена Кунева.

"Хуманното отношение към бежанците от страна на европейските страни означава да компенсираме със засилени мерки в сигурността и обмена на информация, както и да изпратим ясен сигнал, че хората на европейска
територия трябва да спазват нашите закони и правила. Трябва да дадем много ясен сигнал, че ако искаш да си на европейска територия, трябва да спазваш правилата на конкретната държава и на ЕС. Нужни са много силни мерки за сигурност”, добави тя.

„Всяка страна, която приема бежанци, води статистика от къде идват те. За да може да функционира системата, абсолютно необходимо е да се снемат отпечатъци от бежанците и да се прави проверка”, каза още Кунева.

„В момента е ясно колко бежанци България трябва да приеме, но ако утре има още бежанци, те също ще подлежат на разпределение”, подчерта вицепремиерът. „Европа получи Нобеловата награда за мир и сме длъжни да бъдем на нивото, за което сме говорили десетилетия наред”, каза още тя.

Кунева посочи още, че всяко изказване на европейски лидер, бил той Ангела Меркел или Виктор Орбан, има ефект върху целия Европейски съюз. Ето защо според нея е политически опасно разделението в Европа по темата.

По отношение на антикорупционния закон Кунева коментира като нередни  аргументите на противниците на текста за това кой ще назначава директора на Бюрото. "Те казват, че искат Бюрото да зависи от парламента, а не от Министерски съвет, това дълбоко ме притеснява, защото това, от което се нуждаем, е този орган да бъде напълно независим".

Вицепремиерът посочи още, че в работата по преработка на закона ще бъдат внесени допълнителни гаранции за независимостта на Бюрото.

За пореден път Кунева заяви, че настоява за запазването на анонимните сигнали. По думите й те дават шанс на хората от малките градове и администрацията, които се страхуват за работата си, да сигнализират за нередности и корупционно поведение на хората от властта. Тя бе категорична, че тези сигнали ще се приемат, само ако отговарят на същите изисквания за пълнота на доказателствата, както и подписаните сигнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Тая още ли не са и изпробвали евроатлантическите пророчески способности в затворените блокове на Козлодуй?При всяко нейно появяване се сещам, че журналистиката е втората най-древна професия!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Виж ти, немците какво мислят по въпроса:https://***.youtube.com/watch?t=31&v=97JUVElJakwСамо факлите им липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още