IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЕ: Новите правила за търговия с енергия предвиждат тромави процедури

Не са добре описани и някои процедури, коментираха заинтересованите страни по време на обсъждането на текстовете

18:01 | 22.10.15 г.
МЕ: Новите правила за търговия с енергия предвиждат тромави процедури

Промените в правилата за търговия с електроенергия предвиждат тромави процедури и част от тях могат да бъдат заменени с инструкции, одобрявани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е част от становището на Министерството на енергетиката, изказано от експерта Мартин Тафров по време на общественото обсъждане на текстовете.

Нуждата от промяна беше мотивирана от председателя на КЕВР Иван Иванов със сериозните промени в Закона за енергетиката, приети през тази година, както и с нуждата от старта на енергийната борса до началото на декември.

„Промените са по-скоро редакционни, отколкото по същество“, посочи обаче от своя страна Виктория Поповска от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и коментира, че операторът ще внесе писмено своето становище по предложените текстове. Днес Поповска критикува добавената нова част в правилата, касаеща стандартизираните товарови профили. Текстовете в нея не са добре прецизирани и трябва да бъдат допълнени, каза тя.

Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците с електроенергия в България пък обърна внимание, че трябва да се стандартизира времето за клиринг. На българската енергийна борса това ще бъде 14 часа българско време. На съседните енергийни борси обаче търговията стартира в 10 часа, което означава, че търговците няма да могат да продадат електроенергия, която не е реализирана, на друга борса, където сесията вече отдавна ще е приключила.

Електроразпределителните дружества и производителите на електроенергия от възобновяеми източници пък посочиха като слабост на новите правила предвидената процедура при излизането на свободния пазар, след като бъдат достигнати определените от регулатора часове работа, заплащани при преференциални цени.

Предложението предвижда в тези случаи да бъде правена и смяна на координатор на балансиращата група, което води до излишни разходи и отнема време. Процедурата ще се повтори при завръщането на ВЕИ производителите на регулирания пазар на 1 януари на следващата година, защото тогава отново започват да произвеждат енергия, изкупувана на преференциални цени.

Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) посочи по време на изслушването, че повечето фотоволтаични централи вече са изчерпали часовете си и от септември са на свободния пазар. Тяхната енергия обаче е търсена от търговците, допълни още тя.

От „Калиакра Уиндпауър“ пък коментираха, че е нужно прецизиране на правилата относно прогнозите за производство на енергия от ВЕИ. „Няма нито научен, нито практически метод, който да позволява това за вятърните централи“, обясни Георги Петков от компанията.

Зорница Генова от ЧЕЗ България посочи още, че не са добре описани правилата за промяната на доставчик на електроенергия. Според нея и стандартизираните товарови профили са неприложими при масова смяна на доставчиците.

Илина Стефанова от EVN България пък отчете, че правилата за прекъсването на захранването, които бяха критикувани и от други участници в дискусията, са условия от обществен интерес и доставката не може да бъде прекъсвана извън предвидените в Закона за енергетиката условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още