IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК няма да сключва договори с всички болници от догодина

Критериите за финансиране на болниците с пари от Касата ще се определят от Министерския съвет, а договорите ще се подписват от районните каси

21:45 | 03.09.15 г.
НЗОК няма да сключва договори с всички болници от догодина

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да сключва договори с всички болници от следващата година. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване на днешното заседание на комисията, на което продължиха с дискусиите по промените в Закона за лечебните заведения – текстовете, с които се регламентира здравната реформа на министър Петър Москов.

Националният фонд ще финансира само лечебните заведения, които покриват нуждите на населението от съответния регион, фиксирани в Националната здравна карта.

Критериите, по които Здравната каса ще подбира лечебните заведения, които ще финансира, обаче ще се определят с наредба на Министерския съвет, а не на Министерството на здравеопазването, обясни за Investor.bg председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. Самите договори ще се подписват от районните здравни каси.

Депутатите са приели и предложението на ГЕРБ да се запази сегашното положение и лечебните заведения да не подлежат на задължителна акредитация, освен структурите, които обучават студенти и специализанти.

Така депутатите бламираха здравния министър, който настояваше болниците отново да преминават процедура по задължителна акредитация, ако искат да получават пари от здравната каса.

Болниците бяха длъжни да се акредитират допреди няколко години, но при първото правителство на Бойко Борисов процедурата беше отменена с мотива, че е неефективна. Преди Петър Москов министърът на здравеопазването от кабинета на Пламен Орешарски Таня Андреева също настояваше да се върне задължителната акредитация.

Народните представители са приели и текстовете за регистрацията на втори адрес на лечебните заведения за извънболнична помощ, посочи още Дариткова. Депутатите са затвърдили и изискванията за квалификация по здравен мениджмънт на директорите на лечебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още