IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Различни цени на клиничните пътеки за болниците обмисля здравното министерство

Мярката е срещу продължаващото трупане на дългове от лечебните заведения

14:41 | 23.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

Различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата обмисля здравното министерство като мярка срещу продължаващото трупане на дългове на лечебните заведения.

В момента държавните и общинските болниците дължат над половин милиард лева. Близо половината от задълженията са просрочени. Най-много са към търговците на медикаменти и консумативи.

Болницата с най-големи задължения е пловдивската „Св. Георги". В челната тройка са и столичната „Александровска” и варненската „Св. Марина", съобщава bTV.

Общите задълженията на болница „Александровска” са 30 милиона лева, от които 8 млн. лв. са просрочени. Дълговете били натрупани от заеми за модернизирането на апаратурата и от недофинансирането на клиничните пътеки.

Идеята на здравното министерство е да бори задълженията на болниците с разделяне на остойностяването на клиничните пътеки. 

„Когато се види от ниво болница -  областна, университетска, общинска и т.н., ние ще видим има ли разлики за самата себестойност. Хората, които работят на по-високо ниво, влагат повече, това да бъде овъзмездено”, смята зам.-министърът Бойко Пенков.

Министерството смята да увеличи приходите в болниците, като отдаде под наем или продаде неизползвани сгради, собственост на лечебните заведения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
kony
преди 7 години
*** - един болен в Айтос ще получи по-малко пари от един болен в София. Това се решава чрез капиталови разходи, дотиране на неосигурените и спешността, и брой обслужвани болни,а не през цена на Клинична пътека!!! Иначе цялата логика на здравно осигуряване и заплащане от НЗОК ще рухне.Дайте и в училищата да въведем това-напр. в Перник учителите влагат по-малко отколкото в НГДЕК -София, тогава за един ученик от селови да плащаме по-малко, за областен град повече,а най-много за дете от столицата. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още