IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: "Булгаргаз" ще продължи да подава газ за топлофикациите

Недостигът се покрива от хранилището в Чирен, обясни енергийният министър

17:11 | 30.10.14 г.
Щонов: "Булгаргаз" ще продължи да подава газ за топлофикациите

„Булгаргаз“ ще продължи да доставя газ за топлофикациите и няма да има последици за потребителите, увери енергийният министър Васил Щонов в кулоарите на парламента, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката.

Този коментар беше направен във връзка с информацията, че има изпратени писма от газовото дружество до топлофикациите. По думите на зам.- председателя на браншовата камара на енергетиците при БСК Валентин Терзийски „Булгаргаз“ е предупредила за редукция на доставките на газ с 50%, която започва от днес.

Щонов обясни, че газовата компания е поискала още от топлофикационните дружества да платят задълженията си за извършени вече доставки. Припомняме, че преди месеци стана ясно, че почти всички топлофикации дължат пари на "Булгаргаз" за доставката на газ, а един от най-големите длъжници е „Топлофикация – София“.

Според министъра тези дружества трябва да платят задълженията си, за да може „Булгаргаз“ да има необходимите средства за плащане на доставките от суровина от Русия. Той беше категоричен, че прекъсвания на доставките за потребителите няма да има. 

По данни на "Булгатрансгаз" хранилището в Чирен в момента има малко над 480 млн. куб. метра природен газ. За да бъде покрит недостигът в момента се източват между 1 и 2 млн. куб. метра газ дневно.

Ако количеството се увеличи до 4,1 млн. куб. метра дневно, което е почти максималният дневен добив от хранилището, в сила ще влезе първа стъпка от кризисния план, което означава, че част от топлофикациите ще започнат поетапно да преминават на мазут, обясни вчера енергийният министър Щонов след заседанието на Министерския съвет. 

Тогава той уведоми официално и за намаляване на налягането в газопровода, по който страната получава природен газ от Русия (през Украйна). Щонов припомни още, че пикът на потреблението през миналите години е през януари, когато са необходими между 10 и 11 млн. куб. метра на ден. В момента се потребяват между 7 и 8 млн. куб. метра природен газ дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още