IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Подготвяме се за газова криза

Към неделя запасите от газ в хранилището в Чирен са достигнали 440 млн. куб. м, съобщи икономическият министър

11:41 | 23.09.14 г. 22
Щонов: Подготвяме се за газова криза

Предприемаме активни мерки, за да се подготвим за евентуална газова криза, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

"Дали ще има газова криза е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност това да се случи и е важно да сме подготвени", допълни той.

Сред мерките, които предприема правителството, е топлофикациите да преминат на мазут, като се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за изключване от правилата за замърсяване на околната среда вследствие на употребата на мазута. Вариантът да се премине на алтернативното гориво се анализира най-вече за Топлофикация-София, която потребява 80% от газа, подаван към топлофикационните дружества в страната.

Тази мярка изисква множество допълнителни действия - осигуряването на мазут, транспорт, логистика и най-вече проверка за готовността на топлофикациите да преминат към този вид гориво.

"Ако централите минат на мазут, първия месец, в който започне кризата, очакваме, че ще се справим. Втория месец ще започнем да ограничаваме индустриалните потребители, като първо ще се ограничат тези, които имат прекъсваем цикъл на работа", заяви енергийният министър. Той добави, че битовите потребители, които са около 3% от домакинствата, са защитени потребители и на тях газът ще бъде спрян последно.

От тази гледна точка Щонов не очаква проблеми за електрическата мрежа, която може да бъде натоварена, ако хората започнат да се отопляват на ток.

В случай на спиране или дори намаляване на газовите доставки от Украйна обаче страната ни ще изпита сериозни затруднения, обясни още министърът, посочвайки, че местният добив е около 0,5 млн. куб. метра, което е около 5 на сто от потреблението в страната през зимните месеци.

Алтернативни ще бъдат доставките от газовата връзка с Гърция и газохранилището в Чирен. "Проблемът на "Чирен" е, че може да дава максимум до 4 млн. куб. метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява", допълни още Щонов.

Към момента хранилището продължава да се пълни и към неделя количествата са били 440 млн. куб. метра, което е около 80% от капацитета на съоръжението.

Щонов обаче подчерта, че по-голямата запълняемост на газохранилището ни застрахова само ако кризата продължи 120 дни. Реално хранилището може да бъде източено за 120 дни, по-висока скорост не може да бъде постигната, обясни още министърът. "Шансът една криза да продължи повече от 120 дни ние оценяваме като много нисък. Зимата ще свърши за 120 дни", допълни той.

Водят се и активни преговори с Гърция за доставка по връзката Кула - Сидирокастро. В момента сигурни са доставките на 1 млн. куб. метра в условията на криза, като се водят преговори доставките да се повишат до 3 млн. куб. метра на ден. "Ние всъщност преговаряме за 5 млн. куб. метра, което ще реши голяма част от проблемите ни, но е малко вероятно, че в условията на криза Гърция ще има излишни количества", обясни енергийният министър.

Цената на природния газ от Гърция, доставян при реверс, ще бъде по-висока. Щонов отказа обаче да уточни колко по-скъп газ ще купуваме. "В условията на криза проблемът с финансирането няма да съществува", коментира Щонов и допълни, че важно тогава ще бъде да се осигурят доставките.

По румънската връзка можем да получим ограничени количества, които ще стигнат само за нуждите на Топлофикация-Русе. Причината е все още неизградената компресорна станция в Румъния, допълни Щонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Ето резултатите от идиотската робска политика на нашите бивши комунисти и сегашни *** като прецедента, Комуняшки, Буда. Този горе министър не го зная и не искам да го зная. Харесва ли ви? Избирайте си ги. Защо ли боко мутрата няма никакви забележки към това правителство????!!! Преди (той!!!!) упрекваше Орешарски, че не можел да смята, че щели да допуснат висок процент дефицит, сега всичко това расте, а той си трае. Мислете му, хора. Оставете философията, че ония там си го избират. Съдбата е в нашите ръце. Най-противоестественото е да сме врагове с Русия и да не си знаем икономическия интерес, като служим на чужди задокеански господари, които виждате как превръщат половината земно кълбо в руини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
" ...Руското предложение приемат и двете заинтересовани страни България и Турция. Австро-Унгария и ГЕРМАНИЯ се опитват да ги ОТКЛОНЯТ/вероятно за наше добро или за да не сме зависими :)) /. Инициативата на Виена за тайни преговори в София е отхвърлена от правителството на Малинов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
".....В този критичен момент министърът на външните работи на Русия Александър Изволски обявява изненадващо предложение за финансова комбинация между неговата страна, Турция и България, връчено на 17 януари 1909 г. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение...." Това е държавата която заплювате! :) Елементарното благоприличие изисква мълчание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ето едно материалче за т. от теб ГОСПОДАРИ ! И за всички с промити мозъци относно ролята на Русия."......България получава независимостта си срещу заем, който не погасяваРусия плаща на Турция вместо българското правителство 80 млн. френски франка и не си ги потърсва..." "....Меморандум на Dett publique ottomane (Управление на турския държавен дълг), написан по инциатива на представителя на Англия в тази служба, внушава, че е настъпил моментът Турция да си вземе всичко, което България й дължи по Берлинския договор от 1878 г. То е оценeно на 18 657 654 лири или 429 млн. френски франка http://***.segabg.com/article.php?issueid=7057&sectionid=5&id=0001201Прочети го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А рРуснаците дали се подготвят за продължителна финансова криза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"нали точно цялата драма е зада се отървем от господарите от Кремъл. И няма как незвисимоста да се извоюва без малко жетрви и болка.'Що за мислене? Някой насила кара ли ни да купуваме? За да се отървем от зависимостта си, или трябва да завладеем Русия, или да преместим България между Мексико и САЩ ! И за двете "алтернативи" не е необходимо много акъл за да се проумее че са невъзможни! :))) Това не е като да се откажеш от руски автомобил за да го замениш с германски само за да накажеш Русия! Не мога да повярвам колко ефективна може да е пропагандата. Направо промива мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Щонов, не плаши народа, че няма живот, ако не правим южен поток!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Но надежда има - Набуко, Набълбуко, ***, кеБАП, майТАП... алтернативи бол, газ - оксан докуз! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Те като се докопат до украинската газопреносна мрежа и гръцкия газ ще ни се стори евтин. :)))) Това е причината да не ни разрешават Южен поток. Всъщност проблема при Южен поток за нас се крие в нашите крадци. Та сега ще стане така : Нашите крадци ще бъдат прецакани от по големите и по силни такива от САЩ! Разликата помежду им е, че американските такива крадат чуждите народи, а нашите мушмуроци, понеже не могат други народи крадат собствения си често в съюз с чуждите. Ако успеем да озаптим мераците им да ни крадат, то полезността му е безспорна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе и ние можем по интерконектори да получаваме газ, точно както и Украйна получава "успешно" в момента. Докато руснаците спрат газа и на "тарикатите - интерконекторджии"... хаха! И Турция, и Гърция, и Сърбия са за мустака, ако руснаците им спрат газа! Те всички получават газ от тръбата, която минава през България! Румъния е на същата тръба, само че преди нас! Сърбия получава и от Унгария, която пък получава от Словакия, която пък от.... познайте! хахаха!Какви интерконектори, какви пу^ки майни ви тресат бре, мамули неполивани! *** племето недоклатено!Иначе - когато и ако, .... дано, ама надали.... някога от Азербайджан, Иран, Катар, може и от Бенин или Ангола, може и от Исландия... след амнайсе годин и нещо... хехе! А навън вече е за балтонче... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още