IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Има само един начин Гърция да излезе от кризата

Бившият финансов министър препоръча да се повиши събираемостта на данъците в България

11:53 | 25.08.15 г. 5
Симеон Дянков: Има само един начин Гърция да излезе от кризата

Има само един начин Гърция да излезе от поредната криза и той е стандартен. Сега кризата в страната е на етап поредното отрезвяване. Това каза пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„В последните месеци, след идването на СИРИЗА на власт, в Гърция и други държави имаше една вълна – че има друг начин да се избегне кризата, като не се плащат дългове и като се опълчиш на Европейската комисия. Не стана. Няколко месеца живяха с тези вълнения и сега слязоха пак на земята. В цяла Европа се вижда, че има само един начин за излизане от кризата – той е стандартен, приходите и разходите на държавната хазна да се балансират“, заяви Дянков.

Според него и третият спасителен пакет, който Гърция договори с кредиторите, няма да се изпълни. Той прогнозира няколко трудни години за южната ни съседка. По думите му Ципрас не е излязъл от политическото пространство и ще оглави следващ кабинет, но ще продължи „тази гръцка игра: ние хем сме в правителството, хем сме в опозиция“.

„Аз съм убеден, както и повечето международни икономисти, че този спасителен план няма как да се изпълни, че той е временна мярка политически да се успокоят нещата в Гърция. А и по-важно за ЕС – да се види в Испания и Португалия, където предстоят избори тази година, че няма друг алтернативен начин“, обясни бившият финансов министър. Той заяви, че дългът в Гърция е толкова голям, че трябва да се тръгне рязко към намаляването му, въпреки че според него Европа не е готова за това.

Дянков допълни, че южната ни съседка има проблем с корупцията, но сега е по-належащо да се работи по фискалната тема. Той посочи една мярка, която ще бъде предприета там – всички срещи на министри и зам.-министри ще бъдат публични.

Според Симеон Дянков в България енергетиката като сектор е сходна с кризата в Гърция заради натрупаните задължения.

„При данъчната политика в България трябва да е ясно към какво се стремим. В последните години имахме тезата, че плоският данък е най-полезен, защото при 10% за всички е по-трудно да се лъже. С времето трябва да има промени, но след като сме се разбрали каква да е данъчната система“, препоръча финансистът.

По думите му най-важно е да се повиши събираемостта на данъците, която се е сринала в периода края на 2013 – 2014 година.

Според него от гледна точка на събираемостта е добре да имаме плосък данък, но от гледна точка на социалната справедливост това не е правилният подход. С времето според него трябва да се мисли за по-ниски косвени и по-високи преки данъци.

Запитан трябва ли да има различни ДДС ставки, например за лекарствата, той каза, че като член на ЕС имаме право на намаление само за два сектора, а туризмът вече ползва тази привилегия. Симеон Дянков смята, че при туризма това е било грешка, защото в сектора са влезли много инвестиции, които е можело да отидат в други сектори. Като цяло той се обяви против диференцираните ставки.

След вчерашния „черен понеделник“ на борсите по света Дянков коментира, че това не е нова световна криза. Причината е в срива на китайския юан заради по-ниския растеж на китайската икономика напоследък. „Това ще продължи още няколко дни, но не вещае голяма криза. Китай беше основен двигател на растежа по целия свят, сега ни трябват и други двигатели, дано Европа е сред тях“, обясни Дянков.

Икономистите отчитат, че в последните десетина години Китай отговаря за близо 80% от световния растеж. Ако го няма Китай, въпросът е кой друг ще попълни тази празнота, допълни той.

Запитан в каква валута би инвестирал, той каза, че очаква сриналите се в последните дни валути на развиващи се страни да се върнат на по-високи нива.

След кампанийната проверка по бензиностанциите в България Дянков коментира, че цените на горивата у нас са поевтинели заради световните тенденции. Според него е по-важно да се включат всички измервателни уреди, да има дознание в НАП и митниците, и двете приходни агенции да действат независимо от правителството.

Дянков допълни, че сега за втори път се въвежда законодателството за измервателните уреди, тъй като промените на първия кабинет „Борисов“ са били отменени от кабинета „Орешарски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 8 години
Всъщност има няколко пропуска.Примерно ако си купиш SUV с 6+1 или 7 места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
doba
преди 8 години
'С времето според него трябва да се мисли за по-ниски косвени и по-високи преки данъци'По времето на министерстването му говореше точно обратното???От преките данъци може да се кръшка, от косвените и акцизите измъкване няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
redcretin
преди 8 години
Тоя *** показа какво (не)може, стига е ръсил акъли - а да продължава да потапя рашката икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
993
преди 8 години
Брад Пит е пич! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 42
alexx
преди 8 години
Цункай Джиджи пак изпълзя. За неговото управление не успяхме да достигнем нивата от 2008 г. Това стана една година след като се махна - през 2014. Сега пак ръси съвети и сигурно се надява на някакъв пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още