IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енигмата "Китай", централните банки и петролът ще движат икономиките догодина

„Енигма“ и „друга планета“ - част от определенията за китайската икономика на участвалите в INVESTOR Finance Forum експерти

15:50 | 27.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от дискусиите в рамките на форума. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Част от дискусиите в рамките на форума. Снимка: Investor.bg

Развитието на икономиката в Поднебесната империя остава един от ключовите фактори за инвеститорите наред с динамиката на цената на петрола и политиката на централните банки. Около това мнение се обедини голяма част от участниците в четвъртия  INVESTOR Finance Forum, организиран от Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

„В Китай ще има растеж по линия на вътрешното потребление. Страната може да се окаже огромен консуматор на нещата, които произвеждаме“, прогнозира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Изглежда стабилността на потреблението в Китай е един от малкото сигурни фактори за икономиката в азиатската държава, смята той.

„За външен наблюдател е трудно да прогнозира какво ще се случи с Китай“, смята Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка. Той посочва, че в Поднебесната империя се преплитат редица различни кръгове на икономиката – контролиран от държавата, частен сектор, както и няколко сфери на сивата икономика.

Глобалните анализатори и инвеститори през последно време изразяват сериозни опасения за китайската икономика, която расте с бавен темп и не е сигурно дали БВП ще отбележи повишението, което властите в Пекин очакват (б. ред. ръст от 7% за годината). 

Китай се трансформира. Води политика на равновесие и баланс в обществото. Това е огромна възможност за икономиката на цифровото знание. Виктор Манев

Според Донев Китайската народна банка не би допуснала драматичен срив на стоковия пазар, поради което през идните години ще продължи да девалвира юана.

Хедж фонд мениджърът Лекс ван Дам не е сигурен дали централните банкери в Пекин ще продължат с тази политика. В случай, че го направят, той прогнозира, че Китай ще бъде последван и от други азиатски държави.

Финансовият експерт Бисер Манолов насочва вниманието към съмненията за точността на макроикономическите данни, които китайското правителство публикува. „Ако не вярвате на данните, няма как да бъдете оптимистично настроени“, посочва Манолов. 

И 2016 г. - година на централните банки

Той прогнозира, че през 2016 г. еврото няма да достигне паритет с долара. „Ако доларът нараства със същия темп, нововъзникващите пазари ще се затруднят, а те генерират 25% от глобалния БВП. Тези държави изкараха икономиката в цикъл на растеж преди няколко години“, припомни експертът и прогнозира, че през следващата година еврото ще се обменя за около 1,10 долара и препоръчва да се купува злато и сребро. 

Пазарът на облигации не е балонизиран. Притеснява ме глобалният пазар на акции, не на облигации. Бисер Манолов

Манолов посочи още, че в Европа се наблюдават исторически високи нива на публичния дълг, а критериите за оценка на риска са занижени. „Също като 2015 г. и 2016 г. ще продължи да бъде година на централните банки, а паричната политика е изключително рискова, защото правителствата стават пристрастени към ниските лихви“, каза още Манолов.

"Пазарът на облигации не е балонизиран. Притеснява ме глобалният пазар на акции, не на облигации", поясни експертът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„В Европа ще има множество размествания на пластовете“, прогнозира Виктор Манев. „В държави с големи дългове се стига до разногласия между единната парична политика и различните фискални“, каза още той и допълни, че затова в Европа може да се постигнат нови договорености.

В очакване на ход от страна на Фед

През декември освен към ЕЦБ погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към Фед. Пазарите очакват централната банка в САЩ да увеличи лихвените проценти при заседанието си на 15-16 декември и вероятността за такъв ход се увеличи до 70% през последните месеци.

Според Дончо Донев от Пощенска банка всъщност не е важно дали Фед ще вдигне ставките през декември или през март 2016 г., а каква ще бъде политиката след това. Според него когато и Фед да предприеме историческия ход, той ще бъде еднократен, вероятно с 25 базисни пункта. Според Бисер Манолов в глобален мащаб няма цикъл за покачване на лихвените проценти.

Лекс ван Дам е на мнение, че инфлацията в САЩ е на много ниско ниво и когато тя се повиши, вероятно и лихвите ще бъдат вдигнати, защото трудовият пазар е стабилен.

Нови парадигми на петролния пазар

Както при китайската икономика, така и на пазара на петрол е трудно да се правят прогнози за 2016 г., смятат експертите.

Виктор Манев допуска, че цената на суровината може да потъва още, както и че може да се наблюдава корекция при някои метали, тъй като много компании в Китай са натрупали големи резерви.

„Целият свят е в нова парадигма, не само енергетиката“, смята хедж фонд мениджърът Лекс ван Дам. „Технологиите напредват, ще има необходимост от по-малко енергия, шистовият петрол в САЩ се добива евтино, освен това Саудитска Арабия продължава да произвежда“, допълни той, като подчерта, че предимството от евтиния петрол в крайна сметка е за потребителите. 

Прогнозите за петрола трябва да са по-внимателни, поясни Манолов. „Ниските цени на петрол ще накарат големите петролни компании да намалят инвестиционните си намерения през 2016 г. Разликата между търсене и предлагане е около 1-2 млн. барела на ден. Петролът е на балансирани нива и катастрофалните прогнози не са издържани“, коментира той.

Според Дончо Донев светът вече е видял най-ниските ценови нива на петрола и особено в тази сложна геополитическа ситуация трудно може да се смята, че цената ще пада.

За Виктор Манев ситуацията на петрола ще бъде особено интересна през 2016 г., особено ако Саудитска Арабия, дефакто лидерът в ОПЕК, продължи политиката за запазване на пазарния дял. Освен това режимът в Рияд поддържа доста висок бюджетен дефицит, близо 20% от БВП. Очаква се и връщането на Иран на петролния пазар, след като санкциите над режима в Техеран бъдат поетапно вдигнати, припомня Манев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Еми те именно говорят за най-голямата икономика ... :))) то го пише ясно и отчетливо "Китай" :)) Аз тука САЩа ги виждам като водоноски да не слезнат на трето място у бързината, че и по-надоле ....... зарежи го тоя ФЕД от него нищо не зависи вече беше що беше .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Данъчните приходи падат след 2008г., и Дянков увеличава акцизи и какво ли не. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Tax_revenue/Няма повече излишък в бюджетът. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Economic_growth/ Икономически спад, отрицателен растеж 2009г., от растеж 5,75% преди това, и по 1% съмнителен растеж до сега. Да, предишният растеж беше на база световен и вътрешен кредитен бум. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/External_debt/ http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Bank_credit_to_the_private_sector/Въпреки че падат държавните разходи. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Government_size/Точно 2008г. стига най-голямото взимане на кредити от потребителите. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/household_consumption_dollars/Но спестяванията се увеличават, нали и данъчните приходи и разход за държава са намалели също. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/savings_dollars/ А държавата кара парите да работят, плаща заплати които отиват в частният бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Защо растежът на Китай се забавя? Първо той не се забавя, ако се гледа само увеличението на БВП по пари - а не по проценти. Но да речем че се забавя, това се дължи на вътрешното потребление. Но като процент от БВП потреблението на домакинствата спада с 25%, Китай разчита на вътрешният пазар, внос износ е около 25%, и това е достатъчно за спадът. http://bg.theglobaleconomy.com/China/household_consumption/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
А за най-голямата икономика в света? Тя никакво влияние ли няма да оказва? Само за Фед говорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
За следващата година добре ами за после ???На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Колкото за държ.облигации и аз съм спокоен но за акциите......... и Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
В средносрочна перспектива Китай е Япония умножена по 10 или 10 по 5 трлн. отива към то 50 трлн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още