IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дебатира минималната заплата за бежанците

Повечето икономисти обаче са против изключението на правилото

21:43 | 06.01.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-top: 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 18px;">
	Бежанец се обучава в център за преквалификация в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс &nbsp;</em></p>

Бежанец се обучава в център за преквалификация в Берлин. Снимка: Ройтерс  

Нов дебат по отношение на бежанците набира скорост в Германия. 

Давид Фолкертс-Ландау е главен икономист на Deutsche Bank. И като такъв той бе първият икономист, който настоя за изключение по отношение на влязлата в сила през миналата година минимална работна заплата. А именно – изключение за бежанците. Той има просто обяснение за искането си – тяхната квалификация често не струва 8,50 евро на час. Ако се настоява за спазване на тази долна граница за заплащане, стотици хиляди щели да останат без работа.

Трудовите посредници обаче са на друго мнение. Кай Сениус, ръководител на бюрото по труда в провинциите Саксония – Анхалт и Тюрингия, не счита, че трябва да има изключение на правилото. „Смятам, че това ще доведе до нов разрив на обществото ни. Според мен това е точно обратното на една интеграционна политика – и по-точно, ако се стигне до различия в заплащането на бежанците и германските служители“, казва той, цитиран от DPA. 

И профсъюзите предупреждават за различни опасности. Какво обаче убягва на мнозина в дебата – и сега има изключения. Така например новоназначени служители, които от дълго време са били без работа, могат в продължение на първите шест месеца да получават по-ниска от минималната заплата. Подобно правило работодателите изискват и за бежанците.

Ако държавата настоява за граница от 8,50 евро за час, то нека увеличи заплащането с данъчните постъпления, казва Волфганг Топф, президент на Индустриално-търговската камара в Лайпциг. „Ако имаме минимална заплата, нека я спазваме. Това вече бе решено и няма да се изкажа срещу това решение. Но при заетостта на мигрантите смятам, че тя може да се уравновеси с държавни мерки за подпомагане“.

На подобно мнение е и Ifo в Дрезден. В продължение на месеци там икономистите критикуваха минималната заплата. Но сега не искат изключения. „Сега може да се каже, че минималната заплата сама по себе си е проблем. Но вече е политически заложена. Може да изходим от предположението, че тя ще се запази. Но тогава трябва да направим така, че бежанците да заслужават тези по-високи заплати. Това означава да ги квалифицираме, те трябва да научат немски език. Но това е трудно и ще отнеме време. В крайна сметка обаче не може да бъде избегнато“, казва Йоахим Рагниц от института.

Ifo вече изчисли и цената на интеграцията. През тази година сумата възлиза на 21 млрд. евро. За тази цел обаче Германия няма да е принудена да поема нов дълг. Защото 21 млрд. евро е приблизително и сумата, която през първото полугодие на 2015 г. са спестили държавата, провинциите и общините.  

Още за бежанската вълна в Европа вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
а ти знаеш ли какво е "дефиниция", цървулане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
БоклучЧко - демокрация е същото дето го махнахме от НРБ капиш ?А *** за Путинскии боклууци като тебе като опаковат лааййно в целофан ще получат ШОЛКОЛАД ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ти не си много умен, нали?:) В смисъл яко *** си:)Ти имаш ли идея какво е демокрация? В смисъл-като дефиниция? Цървулане...що не ходиш да си пасеш овцете...или извършвай някакво друго там занимание, което да отива на ниско интелигентната ти същност...Може пък да не си се бъзикал-вярно може да си stroitel...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 8 години
Мили русофилски смръъдлйо, както правилно си забелязал дори РБ е република, а не демокрация. ПАРТЕНКАТА с демократичността като по-висша (разбирай справедлива) форма се пробутва на ТЪПИЯТ *** именно от комунеттата, които под бурхата на соц. държава създават клишето за ДЕМОКРАЦИЯ !!!За това и Американската конституция и идеите на хората които са я създали непрекъснато биват подменяни с кухата словестна конструкция наречена ДЕМОКРАЦИЯ !НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ в държава в която НИЕ ХОРАТА сме на заден план за сметка на КОЙ и неговите хора !НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ в държава в която безхаберното отношение и лишната отговорност са заменени от ПРАВОТО на сдравеопазване, труд и всекви ефимизми за крадене на пари и КОЛЕКТИВИСТИЧНИ СХЕМИ ЗА КОНТРОЛ !Щото нали се сещаш че ВСИЧКИ ТЕЗИ ПСЕВДО ПРАВА некой ги ПЛАЩА !!!Само да те попитам :Ако Русия беше създадена на принципа на Щатите мислиш ли че с тези ресурси НЯМАШЕ да е най-великата страна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
оплел си понятията, ама кой съм аз, че да те ограмотявам:) Само да си наясно-на практика не съществува република без обществен договор(конституция). Т.е.-"КОНСТИТУЦИОННА РЕПУБЛИКА" е тавтология. От друга страна-с известни уговорки можем да кажем, че всяка република е демократична. Разбира се-в различни степени. Например - исторически Венецианската република е по-малко демократична(като форма на управление) от днешна Италия. Вече за формите на демокрацията ще трябва да си прочетеш сам. Въпроса е малко сложен, но при всяко положение на теб не ти е никак ясно за какво говориш. Ако правилно съм разбрал обърканата ти теза...ти имаш проблем с "диктатурата на мнозинството". Ами попрочети как се създават механизми(които ние имаме) да се предотврати това. ПС: Те и доста хора бягат в Русия(втората държава в света по абсолютни стойности на имигрантите)...какъв извод трябва да направим от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ахахахааа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Страхо демокрацията е капан за НАИВНИЦИ !Демокрацията е форма на диктатура !!!Преди няколко столетия една шепа хора се изправя срещу най-голямата империя тогава и създава КОНСТИТУЦИОННА РЕПУБЛИКА !!!За разлика от демокрацията ТЯ ЗАЩИТАВА ИНДИВИДА !!!С права от рода:1.Да можеш да кажеш/напишеш своето мнение НЕЗАВИСИМО от ВСИЧКО !2. Да имаш оръжие с КОЕТО ДА СЕ ЗАЩИТИШ от репресивно УПРАВЛЕНИЕ !Пропагандата в Европа НИКОГА не е спирала срещу Америка.Интересно обаче защо МИЛИОНИ Европейци бегат в Америка, а не обратното ?Дълго е за писане тука.Който иска да се ограмоти за случващото се в Америка и болшевишкият преврат там има тонове материал.Прочети за случващото се в ОРЕГОН ! Европа си заслужава съдбата, особенно в светлината на хора като мизантропчето и идолите му ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 8 години
Поредната ЛИБЕРАСТКА КУ...ВА !Мили/а от ЗЛОБА, НИХИЛИЗЪМ И ОМРАЗА към ЖИВОТА е пропит твоят ИДОЛ АНГЕЛА МЕРКЕЛ !!!БЕЗДЕТНАААА КУУУЧКАААА ! Дори не е осиновила живот ! Апропо огромна част от твоя прехвален ЗАПАД е потънал в ИЗзВРАТЕЕНИ ПЕРрВЕРЗИИИИ и декаденсъво. Това да НЯМАШ ДЕЦА ТИ КАК ГО НАРИЧАШ НЕЩАаСТНИКк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
nuclear power plant
преди 8 години
Айде при чичко Путин с молбичка и подмито дупе щото само той мое да оправи работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Като чета коментарите тук, отчаянието по отношение на България расте. Хора, съжалявам, вие сте за освидетелстване, изтъкани от омраза, злоба и конспиративни теории, пропити от нихилизъм, до толкова, че вече не сте адекватни. Не зная дали прехода ви е причинил това, немотията или пропагандната война срещу България или пък си ви е генетично заложено , но така родината ни няма бъдеще. Твърде много мрак и ни искрица светлина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още