IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект затруднява жалбите срещу данъчни актове

Реформаторският блок настоява за разтоварване на съда от излишни дела, но това ще ограничи възможността за обжалване

16:15 | 21.10.15 г. 2
Проект затруднява жалбите срещу данъчни актове

Нов проект на депутати от Реформаторския блок за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) затруднява жалбите срещу данъчни актове. Актовете на стойност до 14 000 лева няма да могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Това на практика означава, че решението на местния административен съд е окончателно.

Депутатите отново са внесли предложения за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които засягат правото да се обжалват наредби или данъчни актове от гражданите и бизнеса.

След като силна критика депутатите оттеглиха в началото на месеца проекта си за промени, на 20 октомври са предложили редактиран вариант, става ясно от сайта на българския парламент.

Предишните предложения предвиждаха въвеждане на 4% такса върху обжалваните от граждани и фирми данъчни ревизионни актове, за да се намалят стимулите на данъкоплатците да обжалват начислените им данъци и санкции. Това, както и по-голямата част от измененията, бяха мотивирани с икономия на ресурса на съда, който е натоварен с много дела. 



В новия проект въпросът за таксите е решен по-меко. Предлага се промяна в самия Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК), според която таксата за касационно обжалване е 1,5% от сумата на акта. Самото касационно обжалване пред ВАС ще става по реда на АПК.

Таксата за обжалване на обществени поръчки става 1%, а за дела, свързани със социално осигуряване таксите ще са значително по-ниски.

Според мотивите, изложени от вносителите от РБ, символичните такси досега са водели до злоупотреба с правото на жалба.

В оттегления проект за изменения се прокарваха ограничения за обжалването. Бе предвидено когато Върховният административен съд (ВАС) се произнася като първа инстанция, делото да се разглежда в състав от един съдия. Този текст се запазва, а изключенията, при които ВАС ще заседава в тричленен състав, са когато се разглеждат жалби срещу актове на колективни органи и подзаконови актове, както и когато делото не подложи  на касационно обжалване. Обжалването тогава ще е пред тричленен състав.

Проектът цели да въведе института на мълчаливото съгласие и предвижда редица мерки за ускоряване на производството. 

Още подобни анализи четете в Bloomberg TV BG!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
znam
преди 8 години
И в момента НАП не прилагат решения на АССГ, потвърдени от ВАС (отменящи АПВ с нули). Няма сила в тази държава, която да накара НАП да си свърши работата. Това е данъчен произвол!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
mnz
преди 8 години
РБ все повече започват да си показват истинското лице. Уж бяха за свободен бизнес, за ниски данъци, а сега хем още данъци, хем и ограничават правото на бизнеса да си търси правата, типично по демократично и по реформаторски, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още