IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Габриел и средния пръст...

Приемлив ли бе неприличният жест на вицеканцлера и германски икономически министър към неонацистите

15:11 | 20.08.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вицеканцлерът на Германия и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицеканцлерът на Германия и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел. Снимка: Ройтерс

Нека първо видим какви са фактите. През миналата седмица вицеканцлерът и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел посети Залцгитер. Там тълпа от неонацисти го посрещна с хули: „Баща ти е обичал страната си. А какво правиш ти? Рушиш я!”.

На това място следва да се припомни, че бащата на Габриел, който почина преди няколко години, беше известен неонацист. „До последния си дъх”, както казва самият вицеканцлер. 

Бащата дълго тормозел цялото семейство, а след развода принудил малкия Габриел да живее в неговото домакинство, вместо с майка си. По-късно, когато момчето все пак успяло да се върне при майка си, бащата ги оставил без издръжка.

Габриел от ранна възраст се съпротивлявал срещу баща си, включително и политически – тъкмо поради това се записал в младежката организация на социалдемократите. И до ден-днешен мрачното минало на Германия интензивно занимава Зигмар Габриел – политически, на лично и на емоционално равнище. Това проличава особено по време на посещенията му в Израел, пише в свой коментар за Deutsche Welle Йенс Турау. 

В същото време вицеканцлерът е и човек на властта, политик с особено ярка амбиция. Детството и младостта му са оставили дълбоки следи и тъкмо политиката се е превърнала в инструмент за отграничаване от ужасния баща. А това всъщност е добра изходна позиция за един политик с гръбнак.

Зигмар Габриел дълго време пазеше мълчание за своето семейно минало. Едва преди няколко години той разказа всичко това пред журналист от Die Zeit, комуто има доверие. И за пръв път отвори дума за страданията, които е претърпял като дете.

 

В това интервю Габриел дори сподели душевните си терзания, че може би е наследил от баща си някои негови качества. Например – нетърпеливостта и избухливия темперамент. И то наистина има нещо такова. Човекът, когото социалдемократите може би ще издигнат като кандидат за канцлер, не винаги успява да се контролира. Както и в случая с показания среден пръст – един неприличен жест, който дори може да се възприеме като наказуема обида.

Независимо от всичко това Турау смята, че Зигмар Габриел има право на този жест! „Той просто не можеше да подмине с безразличие хулите на неонацистите, чиято цел беше именно да го засегнат лично и дълбоко – как става тази работа? Какво ще си помислят хората за един политик със семейната история на Габриел, ако той просто подминава с усмивка подобна груба атака срещу интимната му сфера“, пише журналистът.

Габриел не се разкайва за жеста си. Признава, че не го прави всеки ден. Но и случката в Залцгитер не се повтаря всеки ден. Зигмар Габриел е политик, който си има и кривици, а често пъти дори сам си поставя препъни-камъни. Но да покажеш среден пръст в такава ситуация – това си е направо разбираемо, коментира още Турау. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Според тебе , за педерассите това повод за радост ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Явно германските неонацисти са нежни цветя, един неприличен жест е способен да ги разплаче и след това трябва дълги години да лекуват тежките си душевни травми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Бойчо ----- ти си знаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Бащата на Габриел бил неонацист и бил го тормозел и затова средния пръст за всички неонацисти е оправдан. А каква ли щеше да е медийната реакция ако роднините на жертвите от терористичните атаки в Мюнхен беше показал среден пръст на всички сирийски бежанци в страната? Абсолютно убеден съм, че в този случай извършителят на такъв акт щеше да бъде обявен за неонацист и ислямофоб и можеше даже да се озове в затвора... За пореден път ставаме свидетели на двойния стандарт на медиите и опита им за манипулиране на общественото мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Когато Доналд Тръмп агресивно отговори на обвиненията на ислямските ***, чиито син уж е загинал в служба за Америка гнусната медийна атака срещу него беше с невиждани мащаби. Същите тези медии, които атакуваха Тръмп защитават германския комунист Габриел за абсолютно аналогична провокация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
scott
преди 7 години
покажи на некое хомо следен пръст....може, ама избегват. и не, не заради бхк. ше се възприеме като начало на веселбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
На "неонацисти" може , на хомосексуалисти не...интересно , нали всички са "равни" пред закона !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
dzk
преди 7 години
Интересно, значи ако аз покажа среден пръст на ..да кажем група феминистки, или хомосексуалисти те най-вероятно ще ме разпънат на кръст и може и да ме осъдят за нетолерантност. Но ако той (още повече и политик) покаже среден пръст на някаква група която е определена неизвестно от кого за "неонацисти", това е напълно разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още