IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелоустоун, с подкрепата на McDonald's

Американските национални паркове търсят все по-често финансовата подкрепа на големите частни концерни

21:27 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Йелоустоун, с подкрепата на McDonald's

Йелоустоун, Йосемит, Гранд Каньон, Смоуки Маунтайн, вулканът на Хаваите. Едва ли има нещо, което да предизвиква по-голяма гордост у американците от националните им паркове. Стотици милиони посетители се радват всяка година на тези природни забележителности. Парковете са "най-добрата идея, която сме имали някога“, написа преди време еко активистът Уолис Стегнър. „Напълно американски, напълно демократични, те показват нашите най-добри, а не нашите най-лоши страни“, смята той.

Общо 59 на брой са американските национални паркове – от блатата на Флорида до ледените блокове на Аляска. Много от тях са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Поддържането на тези естествени атракции обаче поглъща всяка година милиарди долари от парите на данъкоплатците и въпреки това много от тях спешно имат нужда от реновации. В навечерието на 100-годишния юбилей на National Park Service (NPS), който управлява всички тези забележителности, все по-силно се откроява дебатът за това как може да се покрият тези финансови нужди, пише в свой анализ DPA. 

Операторите на парковете смятат, че те са двигател за икономиката и постоянно настояват за повече средства от Вашингтон. Бюджетът обаче е свит. Затова те се опитват да намерят и други източници на приходи, като поглеждат към частните компании. Това предизвиква нови дискусии сред американското общество. „Йосемит, с подкрепата на Starbucks?“, пита провокативно Washington Post. Какви са по-конкретно опасенията – че чрез партньорствата с частния сектор природното наследство може да бъде „отвлечено“ от фирмите.

“В продължение на години финансирането е недостатъчно", оплаква се Тереза Пиерно, изпълнителен директор на Сдружението за опазване на националните паркове (NPCА), което се е посветило на защитата на парковете. Въпреки своята несъмнено важна функция да запазват историята на Америка и да я разказват, парковете са принудени да правят от малкото много. Пиерно оценява отсрочените инвестиции, които са необходими за реновации, на близо 12 млрд. долара.

Националните паркове са огромно предприятие, заявява и директорът на NPS Джонатан Джарвис при стартирането на бюджетните преговори. “Ние сме отговорни за управлението на повече от 400 паркове (включително 59-защитени национални паркове) с повече от 84 акра земя", отчита той. Взети заедно, става въпрос за земи с площ от близо 340 хил. квадратни километра - по-голяма от Италия територия, от растенията в Национален парк Акадия в щата Мейн по източното крайбрежие на САЩ до атракциите на територията на САЩ в Самоа в южния Тих океан.

Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още