IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите и данните за БВП ще държат Wall Street под напрежение

В петък данните за БВП се очаква да покажат, че икономиката на САЩ е забавила растежа си до 2,5% през второто тримесечие

10:08 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетите и данните за БВП ще държат Wall Street под напрежение

Щатските фондови пазари се сблъскаха с поредица от разочароващи икономически данни през миналата седмица, както и с тревожните изказвания на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке за състоянието на икономиката. 

Добрите финансови резултати на редица големи компании за изминалото тримесечие обаче надделяха и помогнаха на главните индекси на Wall Street да излязат на положителна територия за седмицата. Трите индекса – Dow Jones IA, S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха повишения в интервала от 1,7% до 2,1% на седмична база.

Отчетният сезон в САЩ навлиза в разгара си и заедно с данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие и с данните от жилищния пазар ще продължава да държи Wall Street под напрежение и през следващите пет сесии.

Сред най-големите компании, които ще публикуват отчети през тази седмица, се нареждат компонентите на Dow Jones IA - Chevron, DuPont, Merck и Boeing. Техните финансови резултати за второто тримесечие и прогнози за останалата част от годината ще помогнат на инвеститорите да преоценят очакванията си за икономиката през втората половина на тази година.

Седмицата ще започне с данните за продажбите на нови жилища в САЩ, които се очаква да покажат лек ръст до 317 хил. единици през юни, след като през май паднаха до рекордно ниската стойност от 300 хил единици заради изтичането на правителствените програми за подпомагане на купувачите на първи имот.

Във вторник излизат други важни данни за жилищния пазар – тези на Standard & Poors и Case Schiller за цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ, които се очаква да покажат застой. Малко след тях ще се публикува индексът на потребителското доверие на Conference Board, който е важен ориентир за нагласите на домакинствата за икономиката. Във вторник излиза и индексът на бизнес активността във фабричния сектор в региона на клона на Федералния резерв в Ричмънд, който се очаква да се понижи.

В сряда идва ред на данните за поръчките на стоки за дълготрайна употреба, за които се очаква 0,6 на сто месечен ръст през юни, който ще е пети за последните седем месеца. Малко преди края на сесията ще излезе докладът на Федералния резерв за състоянието на икономиката в отделните региони в САЩ, известен като „Бежова книга“.

В четвъртък, както обикновено, излизат данните за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да покажат понижение до 456 хил. за миналата седмица от 464 хил. преди това. Междувременно очакванията на потребителите за икономиката ще си проличат и от индекса на потребителското доверие, публикуван от Мичиганския университет, който вероятно ще продължи да се понижава.

Най-много внимание обаче ще привлекат данните за БВП на САЩ през второто тримесечие. Те излизат в петък малко преди началото на сесията, като се очаква да покажат ръст на икономиката от 2,5% през второто тримесечие. През първото тя нарасна с 2,7%, отбелязвайки третия пореден ръст на тримесечна база. Въпреки това обаче състоянието на пазара на труда и недвижимите имоти в САЩ остава все така нестабилно и според анализатори това са основните рискове пред възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още