IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ поеха нагоре след силния спад

След драстичния спад през май, покупките на новопостроени еднофамилни къщи нарастват с 23,6% на месечна база през юни

17:45 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на нови жилища в САЩ поеха нагоре след силния спад

Продажбите на нови жилища в САЩ се стабилизираха през юни след драстичния им спад през май, предизвикан от изтичането на правителствената програма за насърчаване на покупките на пазара.

Те нарастват с 23,6% на месечна база до 330 хил. единици на приравнена към годишна основа база. През май те се сринаха до 267 хил., което е рекордно ниска стойност, откакто статистиката се води.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи остават с 16,7% под миналогодишните си нива.

Те нараснаха до 446 хил. единици през април, когато купувачите на първи имот побързаха да се възползват от данъчния кредит от 8 хил. долара, отпускан им от правителството на САЩ. Програмата изтече в края на април.

Данните показаха още, че броят на покупките на жилища за май е коригиран до 267 хил. от първоначално обявените 300 хил. единици. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение на сделките до 371 хил. през юни.

Медианната продажна цена за нов жилищен имот се е понижила с 0,6% на годишна база през юни до 213 400 долара. При сегашното предлагане и темпове на продажба трябва да минат 7,6 месеца, за да се изчерпа цялото предлагане на пазара спрямо 9,6 месеца през май.

Ниските лихвени проценти по ипотечните кредити в САЩ засега не са достатъчен стимул за купувачите заради високата безработица и несигурните перспективи пред икономиката. През миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че безработицата в страната ще бъде над 7% поне до края на 2012 г.

По-рано през този месец стана ясно, че продажбите на обитавани жилище са се свили значително през юни, и то за втори пореден месец. Жилищното строителство междувременно се върна на нивата си от ноември 2009 г., докато разрешителните за строеж отчетоха анемичен месечен ръст.

Щатският долар поевтинява срещу еврото за трети пореден ден. Към 17:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2937, като от началото на деня доларът губи 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още