IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-слаба активност в строителния сектор на Великобритания

Равнището на бизнес активността в строителния сектор падна до най-ниското си ниво от март насам

12:42 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Все по-слаба активност в строителния сектор на Великобритания

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в строителния сектор на Великобритания, се понижи много повече от очакваното през юли, подчертавайки за пореден път нестабилното състояние на пазара на недвижими имоти в страната.

Индексът Construction PMI се понижи до 54,1 пункта през юли в сравнение с 58,4 пункта за юни, съгласно данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането (CIPS). Нивото му е най-ниското за последните четири месеца.

Именно силният ръст в строителния сектор през последните месеци подкрепи растежа на британската икономика през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) се повиши с 1,1% на тримесечна и 1,6 % на годишна база.

Анализаторите прогнозираха по-слабо понижение на индекса на бизнес активността в строителния сектор до 58,2 пункта. Все пак стойността на показателя остава над 50 пункта, което е знак за растеж в сектора, макар и с по-бавни темпове.

За известното влошаване на състоянието на пазара на недвижими имоти във Великобритания говорят и данните на Nationwide Building Society, които показаха, че цените на жилищата са се понижили за първи път през последните пет месеца през юни.

Междувременно британските банки одобриха по-малко заеми за покупката на жилище през юни заради заплануваните от правителството мащабни съкращения на държавните разходи, както и заради строгите условия за отпускането на кредити.

Британската лира поскъпва за девети пореден ден срещу долара днес, като към 12:40 ч. българско време един паунд се равнява на 1,5927 долара. Лирата е поевтиняла с 1,7% срещу долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още