IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците отново притежават повечето от дълга на САЩ

50,2% от търгуваните американски облигации на стойност 8,18 трлн. долара са в страната, останалите са собственост на чужденци

13:22 | 09.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Американците отново притежават повечето от дълга на САЩ

За пръв път от началото на финансовата криза през август 2007 година насам, американските инвеститори държат в ръцете си повече правителствен дълг на САЩ, отколкото чужденците. Това показват официалните данни на финансовото министерство на страната.

Взаимните фондове, домакинствата, банките и инвеститорите са увеличили дела си в търгувания дълг на САЩ, който е 8,18 трлн. долара, до 50,2 на сто през май. Останалите 49,8 на сто се държат от чуждестранни правителства, банки и инвеститори, съобщава Business Week.

Последния път, когато делът на американците е бил толкова висок, Федералният резерв понижи лихвения процент на извънредно заседание заради срива на финансовите пазари.

За сравнение, през април 2008 година, когато инвеститорите бягаха от инвестиции в САЩ заради колапса на Bear Stearns, делът на чужденците в общия портфейл от търгувани правителствени облигации бе 55,7%.

Търсенето на американски правителствени облигации от страна на американските инвеститори се увеличава на фона на спада в потребителските разходи и доходите на домакинствата. В същото време нивото на спестяване е най-високо за последните 18 години и през юни е 6,4 на сто.

„Американците потребяват по-малко и спестяват повече“, смята Джефри Каугрън от Baker Group. “Това предизвиква ръст на спестяванията и депозитите, което резултира в ръст на инвестициите в правителствени облигации.

От началото на годината до юни инвеститорите са внесли 136,5 млрд. долара във взаимни фондове за инвестиции в облигации. Това е доста повече от 8,9-те млрд. долара, внесени за периода във фондове за инвестиции в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Голяма гордост, голямо нещо, само ми е интересно ФЕД колко дълг купи за да го докарат до тоя процент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още