IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на БФБ продължи заради липсата на сериозни поръчки „купува”

Синергон Холдинг се върна на нивата отпреди поскъпването миналия петък, а Албена и ОЦК са на път да заличат повишенията си от началото на месеца

15:26 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на БФБ продължи заради липсата на сериозни поръчки „купува”

В началото на новата търговска седмица индексите на БФБ продължиха спада си от предходната, като загубиха между 0,9% и 1,1%, с изключение на BGREIT, който е без изменение.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,9% в днешната търговска сесия до ниво от 385,82 пункта.

Широкият BG40 спадна с 1,1% до 109,74 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 1% до 291,73 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, остана без промяна на ниво от 40,59 пункта.

„Пазарът продължи спада от края на миналата седмица, воден от липсата на сериозни поръчки „купува”. Ръст отчетоха акциите на Първа инвестиционна банка, Монбат и Стара Планина Холд, но при незначителни обеми и при сключени между 2 и 4-5 сделки за цялата сесия“, заяви за Investor.bg Никола Цокев*, старши експерт Борсова търговия и Посредничество в ИП ЕФГ Секюритис България.

„Днешната борсова сесия премина при характерната за този сезон слаба активност – оборотът достигна малко под 360 хил. лв. Най-търгуваните позиции бяха Химимпорт и Софарма. Пакет от 20 000 акции на Химимпорт беше прехвърлен на цена от 2,40 лв. за брой, а при Софарма се сключиха 3 сделки за по 2500 - 3000 акции“, обясни той.

„Най-голям спад отбелязаха книжата на Синергон Холдинг, които се върнаха на нивата отпреди покачването си в петък, както и тези на Албена, които все повече се доближават до нивата си от началото на месеца, преди да регистрират силния си ръст, приключил засега в средата на миналата седмица. Сред губещите се наредиха и акциите на ОЦК, които също са на път да заличат поскъпването си през този месец“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 358 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 337 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 21 хил. лв.

Най-голям оборот бе регистриран с акциите на Химимпорт (-1,6%) – 79 хил. лв., и Софарма (+0,1%) – 43 хил. лв., като при още 5 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 57 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 16/28, като при 13 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЦКБ (+2,4%), а с най-голям спад са книжата на Синергон Холдинг (-9,4%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 59% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още