IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредиха за надвиснала кибервойна

„Киберпространството се оспорва всеки ден, всеки час, всяка минута, всяка секунда“, заяви Яйн Лобън, директор на британската Government Communications Headquarters

18:44 | 13.10.10 г.
Предупредиха за надвиснала кибервойна

Държавите вече използват техниките на кибервойната, за да се атакуват и трябва да са бдителни през цялото време, за да предпазят компютърните си системи, заяви шефът на британската разузнавателна агенция в комуникационния сектор, цитиран от Ройтерс.

Британските държавни системи в частност са обект на 1000 атаки всеки месец, каза Яйн Лобън, директор на Government Communications Headquarters (GCHQ).

„Киберпространството се оспорва всеки ден, всеки час, всяка минута, всяка секунда“, заяви Лобън в Лондон по време на една от редките си речи.

Интернет е понижил „бариерата за навлизане в шпионската игра“, обяснява той. Разрастването му е увеличило риска от прекъсване на инфраструктурни обекти като електроцентрали и центрове за финансови услуги.

„Заплахата е реална“, заяви Лобън, чиято агенция изпълнява функции, сходни с тези на американската Национална агенция за сигурност.

Политици и шефове на разузнавателни агенции от цял свят все по-често предупреждават за растяща заплаха в киберпространството.

Темата стана актуална миналия месец, когато експерти по сигурността намекнаха, че компютърният червей Stuxnet, който атакува често ползвани индустриални системи, може би е създаден от дадена държава, за да атакува ядрени мощности в Иран.

„Вярно е, че станахме свидетели на употребата на кибертехники от една държава спрямо друга, които създават дипломатическо или икономическо напрежение“, заяви Лобън, без да предоставя подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още