IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК и Росатом подписаха меморандуми за АЕЦ Белене

Предвижда се НЕК да има 51% дял в проектната компания за строителството на АЕЦ Белене, която ще се създаде до четири месеца

21:06 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК и Росатом подписаха меморандуми за АЕЦ Белене

Националната електрическа компания /НЕК/ и руската държавна компания "Росатом" подписаха меморандум за учредяването на електроенергийна компания за строителството на АЕЦ "Белене". Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, предаде БТА.

Цената на АЕЦ „Белене“ не трябва да надвишава 6,298 млрд. евро, се посочва в меморандума.

Подписани са и меморандуми за разбирателство за сътрудничество при изграждането и експлоатацията на АЕЦ "Белене" с първите стратегически инвеститори в проекта. Това са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френско инженерингово дружество "Алтран технолоджи".

Документите, които подписаха четирите компании, дават рамка, в която се продължава работата по АЕЦ „Белене“, каза след подписването министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му, въпреки че подписаните меморандуми нямат обвързваща сила, те са израз на добрата воля на страните да постигнат в поставените срокове договорености по въпросите, свързани със създаването и функционирането на проектната компания.

Според него с подписването на документите се заявява и добрата воля да се включват нови потенциални инвеститори в процеса, така че да се повиши нивото на сигурност.

„Върху меморандума работихме целия ден и искам да благодаря на министъра Трайчо Трайков, който ни оказва честта да присъства на подписването му“, заяви Сергей Кириенко.

„Споразумяхме се за четири месеца да създадем проектната компания, а след шест месеца ще бъде подписан основния договор за АЕЦ "Белене", каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. „Убеден съм в качествата на партньорите, които влизат в момента в проекта“, заяви той.

Според представителите на "Фортум" проектът "Белене" е част от усилията за осигуряване на доставките на енергия за Европа. Компанията има значителен експертен опит в ядрената безопасност.

"Алтран технолоджи" е европейски лидер в областта на иновациите и технологиите, като от френската компания посочват, че разполагат със 17 хил. висококвалифицирани инженери. "Алтран" ще изпълнява две роли в проекта - ще проучи какво ще бъде акционерното участие на компанията и ще предоставя експертно мнение по системите за контрол в АЕЦ "Белене".

Предвижда се НЕК да има 51% в компанията АЕЦ "Белене", "Алтран" - 1%, "Фортум" - от 1 до 25%, а останалия дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом". Това заяви министър Трайчо Трайков в отговор на журналистически въпрос след подписване на меморандумите за изграждане на компанията АЕЦ "Белене".

Всичко за АЕЦ "Белене" може да следите тук.

Още от енергийния форум:

Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Подписаха окончателното споразумение за газовата връзка с Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още