IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарска банка замрази сметките на WikiLeaks

Това е поредният удар срещу сайта за разпространение на нецензурирана информация, след като няколко компании, сред които PayPal и Amazon прекратиха услугите си за Wikileaks

21:24 | 06.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Швейцарска банка замрази сметките на WikiLeaks

Швейцарската банка PostFinance е замразила сметките на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, съобщава BBC.

По данни на сайта, разпространил около 250 хил. строго конфиденциални дипломатически съобщения на американските посолства по цял свят, замразените активи включват гаранционен фонд и лични средства на Асанж на стойност 31 хил. евро.

Това е поредният удар срещу сайта за разпространение на нецензурирана информация, след като няколко компании, сред които PayPal и Amazon прекратиха услугите си за Wikileaks.

В понеделник е издадена Европейска заповед за ареста на Асанж, след като шведски прокурори поискаха той да бъде разпитан по обвинения в изнасилване. Предполага се, че за момента Асанж се крие в югоизточна Англия.

В изявление на PostFinance се казва, че при откриването на сметката си Асанж е „предоставил грешна информация за адреса на който живее“. Той е посочил адрес в Женева, който банката е установила, че е грешен. „Асанж не може да предостави доказателство за швейцарско местожителство и поради тази причина не отговаря на критериите за клиент на банката“, се казва в изявлението.

По данни на Wikileaks, за последната седмица Асанж е изгубил 100 хил. евро.

„Миналата седмица PayPal замрази дарения за 60 хил. евро за германската благотворителна организация Wau Holland Foundation, предназначени за подпомагане свободното разпространение на информация чрез Wikileaks“, се казва в изявление на сайта.

Междувременно, САЩ и Великобритания заклеймиха решението на WikiLeaks да публикува секретен списък от обекти по цял свят, които Вашингтон смята за жизненоважни за националната сигурност и подчертаха, че публикацията представлява директна подкрепа за терористичните групи, пише Financial Times.

Публикацията разкрива подробен списък с инсталации по цял свят, включително газопроводи и нефтопроводи, подводни оптични кабели и фабрики, които биха причинили най-значителна вреда на САЩ, ако бъдат разрушени.

Според експерти по сигурността, публикуваният документ е „подарък за терористичните организации“.

Документът е изготвен през февруари миналата година и включва подробен списък на ключови инфраструктурни обекти и ресурси.

Идентифицирани са обекти, от които САЩ зависят за множество субстанции и материали, от ваксини за едра шарка произвеждани в Дания, до боксит от Гвинея и втечнен природен газ от Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
А това, че швейцарска банка му замразила сметките заради някакъв адрес е направо върха на лицемерието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
публикуваният документ е подарък за терористичните организации.---------Май човека си отмъщава за:---------за последната седмица Асанж е изгубил 100 хил. евро---------На война като на война. Разбирам го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още