IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook с 1 млрд. долара печалба през 2011?

Изтекла в медиите информация показва, че нетната печалба на социалната мрежа за 2010 е била 400 млн. долара при приходи от 2 млрд. долара

09:45 | 07.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Facebook с 1 млрд. долара печалба през 2011?

Данни, изтекли в пресата вчера, показаха, че печалбата на Facebook може да достигне до 1 млрд. долара през тази година, в случай че социалната мрежа успее да запази маржовете на своята печалба.

Докато инвестиционната банка Goldman Sachs се нареди сред частните акционери във Facebook чрез своя фонд със специална инвестиционна цел, данни, публикувани от няколко медии, показаха финансовото състояние на социалната мрежа, разкривайки са първи път достоверни сведения за печалбата й, предаде BusinessWeek.

На база на прогнози за растежа на приходите на Facebook печалбата на сайта може да достигне близо 1 млрд. долара през тази година, пише BusinessWeek. Инвестицията на Goldman Sachs във Facebook през тази седмица даде на компанията пазарна капитализация от 50 млрд. долара.

Това показва колко бързо расте социалната мрежа и сериозния потенциал, който тя има за по-нататъшен растеж, получавайки още по-голям дял от онлайн рекламата.

От Wall Street Journal и New York Times са се сдобили с документи, които илюстрират някои от вътрешните финансови резултати на Facebook, които не са обществено достояние. Документите са част от доклада, който Goldman Sachs е разпространила сред заможните инвеститори в новия й фонд, който е акционер в социалната мрежа.

Според Wall Street Journal социалната мрежа е излязла на нетна печалба от 200 млн. долара за 2009 г. при приходи от 777 млн. долара. За 2010 година не са посочени данни, но според анализатори, цитирани от изданието, приходите на Facebook може да са скочили до 2 млрд. долара през 2010 г.

От New York Times междувременно изнасят същите данни за 2009 г. и потвърждават сумата на приходите за 2010 г., посочвайки, че през миналата година нетната печалба на Facebook е била 400 млн. долара.

Това означава, че брутният марж на печалбата на социалната мрежа, или делът на нетната й печалба от приходите, възлиза на 20% през 2010 и 25% през 2009 г.

Освен това печалбата на Facebook е нараснала с около 160% през 2010, на база на оповестените данни.

В случай че тези темпове на растеж се запазят и през тази година, продажбите й могат да достигнат над 5 млрд. долара през 2011 г., а при марж на печалбата от 20% това означава, че нетната печалба може да стигне до 1 млрд. долара.

Разбира се, не е ясно дали Facebook може да продължи да расте с подобни темпове и да поддържа своята рентабилност на сегашните й нива. Според анализатори инвестицията на Goldman Sachs е знак, че това е напълно възможно.

От публикацията в Wall Street Journal става още ясно, че Facebook вероятно ще стане публично дружество през следващата година, защото компанията се готви да увеличи броя на акционерите си над 500, което ще я принуди да оповести публично финансовите си резултати.

Пазарната оценка на Facebook, която скочи до 50 млрд. долара през тази седмица след инвестицията на Goldman Sachs, възлизаше на около 10 млрд. долара в средата на 2009 г.

От Facebook и Goldman Sach са отказали да коментират дали изтеклите в медиите данни са достоверни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
mrvip
преди 13 години
Само че текущата пазарна оценка отразява бъдещите очаквания, а при бързоразвиваща се компания с голям потенциал, те са големи. В средата на 2009-та оценката е била $10 млрд, 2 години по-късно печалбата ще бъде $1 млрд. Сбъркали ли са тези, които са инвестирали тогава? Колко ли ще бъде печалбата след 5 години? Дали ще са сбъркали тези, които инвестират днес? Но ти, разбира се си по-умен от всички пазарни анализатори на Голдман Сакс и от тези, които си влагат милионите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
50 млрд. пазарна оценка към 1 млрд. (евентуално) печалба. Това ако не се лъжа прави едно "хубаво" Р/Е около 50. Чудя се как ли Голдман оправдава подобни "инвестиции" пред своите вложители?! Най-вероятно на принципа "Не се притеснявайте, винаги има и по-големи ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още