IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: С плана за частично замразяване на разходите Обама ще спести за "джобни"

Независимо дали на китайците им харесва или не, засега ще трябва да продължат да финансират САЩ, коментира икономистът

13:14 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: С плана за частично замразяване на разходите Обама ще спести за "джобни"

С плана си за частично замразяване на правителствените разходи Белият дом ще спести за „джобни“ на фона на бюджетния дефицит на САЩ от над 1 трлн. долара. Вероятно ще се наложи повишаване на данъците, казва Нуриел Рубини, президент на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

Американският президент Барак Обама предложи 5-годишно замразяване на разходите за отбрана, което ще понижи бюджетния дефицит с около 400 млрд. долара.

Необходими са допълнителни мерки за сериозно ограничаване на дефицита, подчертава Рубини пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Правителството ще трябва да реформира социални програми, а вероятно и „да повиши данъците, както за богатите, така и за средната класа“, посочва той.

Докато това не се случи, китайците ще трябва да продължат да купуват щатски облигации, защото „друга алтернатива няма“. Ако спрат да купуват, курсът на юана ще се повиши рязко, което ще се отрази негативно на китайския растеж и износ, казва Рубини.

„Независимо дали на китайците им харесва или не, засега ще трябва да продължат да финансират САЩ“, допълва той.

Според Рубини британската икономика е застрашена от двоен удар – понижаване на разходите и висока инфлация.

Цената за растежа от фискалната дисциплина винаги е висока в краткосрочен план, но високата инфлация означава, че централната банка на Англия не може да подкрепи икономическия растеж с допълнително вливане на ликвидност.

След като свиването на британската икономика вече е факт през четвъртото тримесечие на 2010 г., „тази тенденция може да се влоши през първата половина на годината“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още