IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Мол В. Търново отчита „лека стабилизация“ в търговския сегмент

Наемите на търговските площи ще останат ниски поне до 2012 г., смятат от фонда ECPC

15:41 | 07.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Мол В. Търново отчита „лека стабилизация“ в търговския сегмент

Въпреки че условията на пазара на търговски площи продължават да бъдат като цяло нестабилни, съществуват данни за лека стабилизация, като в близкото бъдеще се очаква интересът на търговците към възможностите на пазара да се възстанови.

Това мнение изказват от инвестиционния фонд European Convergence Property Company plc (ECPC), собственик на Мол Велико Търново в редовно съобщение до акционерите.

От фонда цитират информация на неназовани брокери, според които перспективите за сегмента в София в средносрочен план са положителни, като пазарът в големите градове също се подобрява.

Все още преобладават различни стимули за наемодателите като поетапни наеми, по-дълги гратисни периоди, наеми, основани само върху оборота и др. Събираемостта на наемите също се оказва проблематична, казват от фонда.

По информация на банките към третото тримесечие на 2010 г. наемните нива у нас са средно с 25% по-ниски в сравнение с година по-рано.

Наемите и капиталовите стойности не се очаква да се възстановят в близко бъдеще и е малко вероятно пазарните условия да се подобрят, докато не настъпи значително подобрение в нагласите на пазара. От компанията смятат, че наемните нива ще останат ниски поне до 2012 г.

От ECPC, чийто единствен актив остана молът във Велико Търново, казват, че в края на 2010 г. заетостта в търговския център е била 91%. Това ниво обаче е било възможно да бъде поддържано със значителни наемни отстъпки, които са засегнали приходите на центъра, което се очаква да има негативен ефект и върху оценката на актива.

Засега фондът е отложил идеята за делистване от Лондонската борса, докато траят преговорите относно бъдещето на компанията с основния кредитор на фонда.

Също така компанията продължава редица съдебни процедури с различни правни инстанции относно иск от страна на НАП, свързан с неплатени данъци и лихви, които могат да възлязат на обща стойност 290 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Интерасно ми е кой и как дава разрешението за строежите на МОЛ-ове в София?! На каква база? Има ли градоустройствен план? Къде трябва и за какво население ( потребители) са сметнати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още