IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише е против идеята да бъдат отписани част от дълговете на Гърция и Ирландия

Дори след спасителните заеми за милиарди евро, според много икономисти, двете държави никога няма да могат да се издължат на кредиторите си

21:05 | 07.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Трише е против идеята да бъдат отписани част от дълговете на Гърция и Ирландия

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише днес отхвърли предложенията да бъде позволено отписване на част от суверенните дългове на финансово затруднените Гърция и Ирландия, за да бъде облечено дълговото им бреме, съобщава Франс прес.

Дори и след като миналата година си осигуриха заеми за милиарди от партньорите си в еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), много икономисти твърдят, че предвид състоянието на техните затруднени икономики и двете държави никога няма да могат да се издължат на кредиторите си. Затова те предлагат "орязване" на дълговете, при което инвеститорите получават само част от дължимото им. Трише обаче подчерта, че такъв вариант не е планиран в програмите за строги икономии, които Гърция и Ирландия договориха в замяна на кредитите от ЕС и МВФ.

"Моето послание (за Гърция и Ирландия) е да прилагат програмата, тази програма не включва споменатата идея", заяви централният банкер на изслушване пред комисията по икономическите и валутните въпроси в Европейския парламент.

Един от депутатите на заседанието отбеляза, че "орязването" е социално желателно, тъй като то ще прехвърли част от тежестта по намаляване на държавните дългове от данъкоплатците към финансовите инвеститори.

Трише обаче изтъкна, че такава линия на действие само би ощетила дългосрочните инвеститори, докато онези, които работят на краткосрочна основа, все още ще могат да извличат печалба, залагайки на размера на "орязването".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
playmen
преди 13 години
Заключението в тази статия че преструктурирането на гръцкия дълг ще донесе загуби на средносрочни - дългосрочни е тотално грешен превод. Става дума за инвеститори с къси и съответно дълги позиции в съответния финансов инструмент.Редактирайте си превода !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Гръцките инвестиции направени в строежите на МОЛ-ове в София не е нищо друго, освен източване на пари от държавата в посока Гърция. Кой им разрешава да се строи така безразборно?! Да не говорим че съсипват по малките български търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 13 години
чудно ми е защо им даваха кредити да строят сгради като карфуракис и малакеа/карфур и икеа/ тук.спокойно можеше българия да просъществува и без техните изгъзици.защо да плащат неблагоразумието на някои банкери такива държавици като словакия и словения.който си е надробил да си го сърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още