IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: UniCredit няма да е последната банка с бомба в отчета си

Всеки, който следи финансовите пазари вероятно е наясно, че балансите на европейските банки са една голяма шега, смята анализатор на медията

13:22 | 17.11.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Bloomberg: UniCredit няма да е последната банка с бомба в отчета си

Всеки, който следи финансовите пазари, вероятно е наясно, че балансите на европейските банки са една голяма шега. Единственото, което трябва да направите, за да се убедите в това, е да сравните пазарната цена на акциите и счетоводната им стойност в балансите на финансовите институции, пише Джонатан Уейл, анализатор на Bloomberg в коментар за изданието.

Акциите на 32 финансови институции, включени в Euro Stoxx Banks Index, се търгуват средно при около 44% от счетоводната им стойност, разкриват данни на Bloomberg. С други думи, една типична, голяма европейска банка иска да ни убеди, че нетните й активи струват над два пъти повече от това, което фондовият пазар ни казва.

Проблемът се състои в това, че не можем да се доверяваме на счетоводните данни на тези банки от години, посочва Уейл.

Представете си изненадата тази седмица, когато UniCredit SpA, една от най-големите италиански банки, имаше смелостта да признае, че счетоводната стойност на активите й трябва да бъде понижена с над 10 млрд. евро. Сензационната новина не се състои в това, че през третото тримесечие банката е претърпяла загуби за 10,6 млрд. евро, а че ръководството на институцията е решило да признае съществуването на тези загуби.

Никоя друга компания, включена в европейския банков индекс, не отчита толкова негативни резултати за тримесечието. Всъщност повечето банки отчетоха печалби за периода. Следващата най-голяма нетна загуба беше отчетена от белгийската KBC Groep NV и възлиза на 1,6 млрд. евро.

Дори и след последната изповед обаче акциите на UniCredit се търгуват при едва 28% от отчетната си стойност. В баланса си към 30 септември банката отчита собствен капитал от 52,3 млрд. евро. При настоящата цена от 75 евро цента за акция обаче, пазарната капитализация на банката е едва 14,5 млрд. евро.

Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Това че всички банки в БГ са регистрирани тук и имат 15% капиталова адекватност е много хубаво и успокояващо щото така като се чуе че банката майка със същото име в Италия или Гърция е фалирала и като се июрнат поне 85% от вложителите да си теглят парите поне за първите 15% ще има кинти а пък останалите ще трябва да изчакат да мине фалита както си трябва по документи и после да видят какво ще има за тях ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Хе хе хе сладур дъртият МОШЕННИК БЪФЕТ е затънал до ушите в УелсФарго !!! Една от най-фалиралите банки в ЩАТИТЕ.А относно тези 15% дето ги водят на 100% по книгите си НЕ ИМ Е НУЖЕН НИКОЙ ! това за предишният ти пост. ОФИЦЯЛНО им разрешиха да НЕ маркират активите си по пазарни цени. Използват се и други врътки като тазделяне на портфолиото на тъгова за търговия и за държане до матуритет. Това до матуритет ПАК не е нужно да го маркират и познай какво стана ? ха ха ха или пък за левел 3 активи ? Колкото и невероятно да звучи поне Американските банки намалиха лаверидга си и държавата ги рекапитализира криво ляво. Проблема в Европа е , че много от големите банки НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КАПИТАЛИЗИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА СИ . Райфайзен е добър пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
". Дори и да рухнат чуждите банки, нашите не са купували дългове на Гърция или Италия, а наши ДЦК, които се приспадат в баланса за капиталова адекватност."Ха,ха ,ха ,има една "банка" дето от 6 години единици знаят какви дългове и други ААА книжа държи..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
УниКредито да се слее с ИнтесаСанпауло така или иначе активите ще нараснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
l.a.
преди 12 години
проблемът е че Бъфет и хора като него (които разбират от отчети) като видят че 99% от дружествата (начело с банките) в Европа лъжат в официалните си данни - просто ще отидат в Китай, където все още хората имат някакъв страх от закона и провителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
манипулират и натъманяват данните както им изнася на шефовете и собствениците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 12 години
Пряка зависимост няма между банките на запад и в България.1. Всички банки опериращи в България са регистрирани като български търговски дружества.2. Те спазват само и единствено нашите закони и изискваната от БНБ 15 % капиталова адекватност.3. Миналата и тази година доста пари изтекоха към банките майки, като връщане на кредити.4. Дори и да рухнат чуждите банки, нашите не са купували дългове на Гърция или Италия, а наши ДЦК, които се приспадат в баланса за капиталова адекватност.5. ..6 ..Не че няма да усетим потопа, но няма да се удавим. Ще се измокрим по измръзнем, но давещите са други в този филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
l.a.
преди 12 години
Значи: 1. Въпреки, че в статията се говори за банки, това което написах се отнася до всички дружества и то по принцип за текущата им дейност. Всички лъжат в ГФО-тата си за реалната стойност на активите си, защото ги е страх пазара да не ги накаже - като например инвестицията да отиде при конкурента с по- добро ГФО. 2. Не става въпрос за сделки за закупуване на банки- естествено че там купувача си преговаря за цената на всеки актив. Напротив-счетоводителите имат огромна отговорност въввръзка с горното само че не я осъзнават, защото дружествата не са техни и в много случаи им представят ГФО-то само за подпис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни наивници явно разбирате какво ще стане с банките в България, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само закоравели дървени философи могат да си мислят, че когато Гърция потъне, и еврото се срине на България ще и се размине...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европейският съюз защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Това е една пирамида за ограбване на обикновеният човек.Създаването на еврото бе нужно на големите банки, за да може експанзията на фалшивите им пари да продължи отвъд националните им граници. Когато не могат повече да продължават да растат, те умират. Защото, когато паричното предлагане не се увеличава, кредитополучателите повече не могат да изплащат дълговете си и всички банки едновременно търпят значими загуби.Редица евро-страни вече изпитаха върху себе си какво означава банки от по-богати страни да нахлуят и да започнат да пръскат евтини заеми, които местната икономика не може да изработи и изплати. След това министрите на финансите хвърлят милиарди, за да спасят банките и еврото, на гърба на европейските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още