IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bear Stearns вече е история за борсовите пазари

Акционерите одобриха придобиването от JPMorgan за 10 долара на акция и банката влезе в историята като най-голямата жертва на кредитната криза

16:00 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Bear Stearns вече е история за борсовите пазари

Американската инвестиционна банка Bear Stearns вече е история за борсата в САЩ, след като акционерите й одобриха придобиването от страна на JPMorgan, съобщава FT. Джими Кейн, човекът, извел банката до върховете на американския пазар, поднесе извиненията си на останалите акционери вчера следобед.

„Искам да поднеса личните си извинения за това, което се случи. Ние просто попаднахме в наш собствен ураган“, каза на останалите акционери 74-годишният банкер преди кратка среща с ограничен брой лица непосредствено след решението акциите на Bear да бъдат продадени по 10 долара, с което пазарната капитализация на банката възлезе на 2,2 млрд. долара. За сравнение преди година една акция на Bear Stearns струваше 150 долара.

След вчерашното решение Bear Stearns се превръща в история за фондовите пазари и си осигурява сигурно място в историята като най-голямата жертва на кредитната криза до този момент, коментира FT.

Кейн отдава проблемите на банката на кризата в доверието, която помете институцията през март и накара клиентите да избягат, а кредиторите да преустановят овърнайт кредитирането, на което банката е разчитала изключително силно. Всичко това принуди Bear да обяви банкрут и Федералният резерв на САЩ оказа подкрепа на друг голям играч в банковия сектор – JPMorgan, да закупи институцията по цена 2 долара за акция. Впоследствие от JP вдигнаха офертата петкратно, за да бъде постигната по-голяма удовлетвореност на акционерите на Bear.

Служителите и акционерите на Bear Stearns обаче не споделят тезата, че продажбата е била единственият начин за изход от ситуацията, изказвайки твърдение, че компанията е можело да привлече капитал на по-ранен етап и така да ограничи зависимостта си от заемните средства.

„Това не трябваше да се случва, много хора загубиха всичко, което са имали“, заяви сред срещата служител на банката, пожелал анонимност, предава FT. Все пак човекът е изразил задоволство, че поне е запазил работата си, тъй като новите собственици предвиждали съкращение на 14 000 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още