IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама предложи стимули за купувачите на първи дом в САЩ

Администрацията ще намали годишните премии на ипотечните застраховки, за да стимулира покупките на жилища

11:49 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Барак Обама предложи стимули за купувачите на първи дом в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама обяви план за подпомагане на увеличаването на покупката на собствени жилища от американците. Основната цел на плана е стимулирането на купувачите на първо жилище, информира WorldPropertyJournal.

Федералната жилищна администрация (FHA) ще намали годишните премии на ипотечните застраховки с 0,5 процентни пункта от 1,35% до 0,85%. За типичния купувач на първо жилище това намаление означава понижение на годишните ипотечни разходи с 900 долара. Собствениците на жилища, които рефинансират чрез ипотека във FHA, също ще получат сходни намаления. Общо мярката се очаква да помогне на милиони домакинства да спестят милиарди долари от разходите си за ипотеки в идните години, пише в сайта на Белия дом. 

Мярката бе подкрепена от много експерти от областта на недвижимите имоти.

От Асоциацията на ипотечните банкери поздравиха Обама за решението му. "Президентът, заедно с администрацията му, продължават да търсят начини да помогнат на купувачите на първи дом, да подкрепят развитието на жилищния пазар и да подсилят допълнително икономиката", коментира Дейвид Стивънс, президент и главен изпълнителен директор на асоциацията. Според него това е ситуация, от която печелят както кредитополучателите, така и FHA, която ще стабилизира пазарния си дял.

"В допълнение ние бяхме насърчени от факта, че Обама се обяви и за реформа при държавната подкрепа за частния бизнес, което да доведе до конкретни действия от страна на Капитолия", добавя Стивънс.

 

"Мога да потвърдя, че намалението с 50 базисни точки на премиите по ипотечните заеми на FHA ще има значителен позитивен ефект върху много хора, които искат да получат заем и като цяло на жилищния пазар", обяснява Бил Косгроув, председател на асоциацията. Чрез тези мерки ще се улеснят условията за взимане на кредит от купувачите на първи дом, допълва той. "Именно от такава мярка се нуждаеше пазарът в момента, за да може да заработи ефективно, веднага щом се открие строителният сезон", добавя Косгроув.

Намалението на премиите ще улесни стотици хиляди купувачи на жилища, които ще получат достъп до кредитиране и по-добри възможности за покупка на дом, обясниха от Асоциацията на брокерите от Калифорния. Според тях промяната в политиката ще увеличи и размерите на кредитите заради дадената държавна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още