IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази рекордно ниската основна лихва от 0,05%

Пазарните участници очакват пресконференцията на президента на институцията Марио Драги

15:25 | 03.06.15 г. 1
ЕЦБ запази рекордно ниската основна лихва от 0,05%

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази рекордно ниските си лихвени проценти, като институцията остана съсредоточена върху това как икономиката на региона ще се справя в условията на продължаващата заплаха от гръцки фалит, пише CNBC.

Централната банка остави без промяна основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,05 на сто и запази депозитната си ставка при -0,20%. Лихвата по пределното кредитно улеснение пък остана при 0,3%.

Инвеститорите вече очакват изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, насрочено за 15:30 часа българско време. Очаква се изявлението да даде повече яснота за представянето на програмата за количествено облекчаване, която институцията стартира през март.

Прогнозите за инфлацията вероятно ще бъдат на фокус, тъй като централната банка се очаква да преразгледа своите дългосрочни прогнози при следваща положителна серия от икономически данни.

"Предишните прогнози от март очакваха, че базисната инфлация в еврозоната ще остане под нулата до август. Прогнозният брутен вътрешен продукт от друга страна най-вероятно ще продължи да показва сравнително оптимистичен среден ръст от около 0,5 на сто на тримесечие през следващите тримесечия", каза Робърт Кунзел, директор на европейските икономически изследвания в Daiwa Capital Markets.

След години на обещания и различни програми за ликвидност Драги обяви през януари, че банката ще започне да изкупува държавни облигации чрез програма за количествено облекчаване. ЕЦБ стартира своето масивно облекчаване от по 60 млрд. евро на месец на 9 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс. /Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/ - http://darikfinance.bg/***/115311#commentsЗемята е затворена система и не може да има постоянен растеж тоест сегашната система трябва да се промени радикално и г-н Хитов го обяснява добре - ''... именно в това е главната катастрофа на съвременната криза, което показва, че ще трябва да се променя самият икономически модел на развитие.'' - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добре - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality.Проф.Джефри Сакс го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още