IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия през юли надхвърлиха очакванията

Оборотът на дребно се е повишил с 1,4% през юли спрямо юни

11:35 | 31.08.15 г.
Продажбите на дребно в Германия през юли надхвърлиха очакванията

Потребителите в най-голямата европейска икономика - Германия, са харчили повече през юли в сравнение с юни, изчислено на месечна база, показват последните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от WBP Online.

Продажбите на дребно в Германия се представят по-добре от очакваното през юли, като оборотът на дребно се е повишил с 1,4% в реално изражение, изчислено на месечна база през юли. Пазарните анализатори очакваха по-нисък ръст – от 1,1%. В същото време ревизираните данни показаха, че през юни оборотът на дребно се е свил с 1%.

Изчислен на годишна база, оборотът на дребно бележи ръст от 3,3% през юли, докато прогнозата беше за ръст от 1,7%. За сравнение, през юни индикаторът отчете ръст от 5,2% на годишна база.

Оборотът в търговията на дребно записа покачване от 2,6% в реално изражение през първите седем месеца на годината, докато в номинално изражение ръстът е 2,5% спрямо същия период на 2014 г., се казва още в доклада на германската статистика.

Индексът на продажбите на дребно е основен измерител за потреблението, отчитайки промяната в общата стойност на търговията на дребно без продажбата на автомобили и горива, като данните се коригират със стойността на инфлацията. Индикаторът е важен компонент на брутния вътрешен продукт (БВП).

Припомняме, че прогнозата на Бундесбанк е икономиката на Германия да запише устойчив ръст през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още