IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата поскъпна след лекия ръст на цената на петрола

В понеделник руската валута се срина рязко на фона на разгрома на световните пазари

15:31 | 25.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рублата отчете най-голямо повишение сред валутите на развиващите се пазари във вторник, покачвайки се от рекордно ниските си нива, след като повишаването на цените на суровия петрол подкрепи валутата на най-големия енергиен износител в света, съобщава Bloomberg.

Руската валута се срина в понеделник на фона на разгрома на световните пазари вследствие на обезценяването на юана преди две седмици. Инвеститорите изоставиха руските активи заради забавящия се растеж на икономиката на най-големия търговски партньор на Русия, който удари цените на петрола.

Рублата сложи край на осемте поредни дни със загуби, повишавайки се с 1,5% спрямо долара до 69,8380 рубли към обяд в Москва. Петгодишните държавни ценни книжа също отчетоха ръст, като доходността се понижи с 6 базисни пункта до 12,33%, с което повишението през този месец намалява до 1,43 процентни пункта.

„В стресова ситуация залагането на руски активи е залагане спрямо петрола“, коментира Джоузеф Даян, пазарен ръководител в BCS Financial Group в Лондон. „Докато няма признаци за значителни размествания в китайската финансова система, например в междубанковото кредитиране, гледам на това като на дългосрочна възможност за купуване на руски активи.“.

Цената на петрола сорт Брент скочи с 1,9% до 43,52 долара за барел, след като достигна до шестгодишен минимум. Петролът се срина с повече от 35% от годишния си пик през юни, тъй като свръхпредлагането не показва признаци, че ще скоро ще приключи.

Суровият петрол и природният газ осигуряват половина приходи в бюджета на Русия, а рублата се понижи с 13% през тази година, след като през 2014 г. се срина с 46%.

Даян казва, че предпочита обикновени акции на Sberbank PJSC, най-големия кредитор на Русия, като това е най-добрата позиция при евентуално възстановяване. Акциите на Sberbank поскъпнаха с 2,1% до 69,95 рубли в Москва и подкрепиха борсовия индекс MICEX, който преодоля двата поредни дни загуба, и отчете ръст от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
pioner
преди 8 години
Много подозрителна графика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още