IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на канадската икономика се забавя през четвъртото тримесечие

БВП расте с 0,8% през октомври - декември 2015 г. след повишение от 2,4% през предходния период

16:11 | 01.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на канадската икономика се забавя през четвъртото тримесечие на 2015 г. след стабилния ръст, записан предходния период, съобщи WBPonline. Сривът в цените на суровините продължава да влияе на икономиката и бизнес инвестициите се затрудняват да отчетат повишение.

На годишна база канадският БВП расте с 0,8% през октомври – декември, сочат данни на статистическата служба. Пазарните участници очакваха повишение от 0,1 на сто, а Канадската централна банка – 0% ръст, след като ревизира предишната си прогноза от 1,5 на сто заради слабите бизнес инвестиции и поредния спад в цените на петрола.

Ръстът на канадската икономика през третото тримесечие беше ревизиран нагоре от 2,3 до 2,4 на сто. Данните за първите две тримесечия пък са ревизирани надолу съответно до -0,9% през януари-март и -0,4% април-юни.

На месечна база БВП през декември расте с 0,2% след 0,3% повишение през ноември и надминава очакванията на анализаторите за стойност от 0,1%.

Един от най-слабите компоненти на ръста през четвъртото тримесечие са инвестициите в нежилищни структури, машини и оборудване, които се свиват с 12,4% - четвърти пореден спад.

Спадащият износ, който се понижава с 2,2%, допринася за забавения ръст. Предишното тримесечие износът се повиши с 10,8 на сто. Вносът през периода октомври – декември спада с 8,9% след понижение от 2,4% предишното тримесечие и е провокиран от слабо търсене на електроника, потребителски стоки и енергия.

Ръстът при разходите на домакинствата се забавя от 2,2% до 1% през четвъртото тримесечие. За сметка на това се увеличава разполагаемият доход на канадците.

През цялата 2015 г. канадският БВП расте с 1,2%, което е двойно по-малко в сравнение с повишението през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 8 години
Е, и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още