IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm може да раздели бизнеса си на две

Част от инвеститорите настояват за подобен ход, но окончателното решение ще стане ясно до края на седмицата, твърдят източници

10:28 | 14.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Малекопф не успява да се справи с най-големия спад в цената на акциите на компанията от финансовата криза насам, породен от по-слабите финансови резултати на компанията и антитръстовите разследвания срещу нея по света. Нещата могат да се влошат още повече, ако той се поддаде на натиска на част от инвеститорите да раздели бизнеса на две, пише Bloomberg.

Фирмата обмисля различни възможности, включително дали да раздели своето подразделение за чипове от това за лицензиране на софтуер – бизнес структура, която в продължение на десетилетия подхранва успеха на Qualcomm, като ѝ позволява да събира такси от патентите, които получава за продуктите, които разработва в своето подразделение за чипове.

Бордът на директорите ще се срещне през следващите дни, твърди източник, запознат с въпроса. Ръководството може да обяви решението си до края на седмицата. Според двама източници, пожелали анонимност, мениджърите искат да запазят целостта на компанията, въпреки че все още не са взети никакви решения по въпроса.

Растежът на продажбите на Qualcomm е в застой от миналата година заради по-малкия брой поръчки. В момента компанията е разследвана на три континента, което кара част от инвеститорите да твърдят, че регулаторите могат да бъдат толкова критични, ако Qualcomm играе не толкова доминираща роля на пазара, като раздели бизнеса си на две.

Най-големият производител на чипове в света генерира по-голямата част от печалбата си от продажбата на лицензи за патенти, свързани със системите за мобилни телефони. Основните приходи на компанията са от продажбата на процесори и модеми, работещи на смартфони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ще ги делнат на по 2 двуядрени :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още