IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rovio съкращава една трета от служителите си

Компанията иска да се фокусира върху по-малко дейности

12:07 | 27.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финландският производител на игри Rovio Entertainment, който стои зад популярната игра “Angry Birds”, възнамерява да съкрати повече от една трета от служителите си. Компанията посочва, че трябва да даде тласък на приходите и печалбата си след като се насочи към твърде много занимания, пише Wall Street Journal.

Частната компания, която има 670 служители, обяви, че започва шестседмичен период на преговори, свързан със съкращаването на 230 позиции във Финландия и още 30 в чужбина.

Rovio заяви, че ще продължи да прави игри, филми и потребителски продукти, но ще преразгледа останалите си начинания.

“Правим твърде много неща”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Пека Рантала.

Планът за съкращенията говори за крехкия бизнес модел на производителите на мобилни игри, които подобно на филмовите студия са изправени пред предизвикателството да се справят в несигурните времена между хитовите заглавия.

Неволите на Rovio във Финландия се случват в тежък момент за икономиката на страната, която се свива през последните три години.

Основаната в Еспоо, близо до Хелзинки, през 2003 г. компания, през 2009 г. доби популярност, пускайки играта “Angry Birds”. До 2011 г. играта превзе почти всички устройства.

Отвъд цялото медийно внимание, Rovio успя да генерира средства и извън бизнеса с мобилни игри. Тя започна кампания за лицензиране на мърчъндайз с популярните герои от играта. Rovio дори спря да се нарича студио за игри и започна да се представя като бранд, предоставящ забавления.

Междувременно индустрията за мобилни игри започна да се насочва от модела “плати веднъж, играй безкрайно” към напълно безплатните заглавия, при които потребителите плащат, за да им се подсказва как да преодолеят различни трудности.

"Ние виждаме растеж зад ъгъла, но за съжаление той идва малко твърде късно", заяви говорителката на Rovio, Kaisu Karvala.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Дааа, нова игра се задава "Angry Fins"Пролетта ходих в Хелсинки и хората изглеждаха угрижени някак, а от тогава Майкрософт обяви че ще затваря един от заводите на Нокия, сега и тия птичари са отворили кланицата... глад и студ :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още